Pénz- és tőkepiac

Nincs megállás: nagyon viszik a személyi hiteleket

Több mint 80 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel 2017 négy hónapjában a háztartások, ami bő 40 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. A további kilátások is kedvezők, így idén akár másfélszeresére is nőhet a piac.

Jól fogytak a személyi kölcsönök az első négy hónapban: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint idén április végéig 81,5 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a háztartások, ami 42,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban kihelyezett mennyiséget. Ezek alapján az idei is nagyon jó év lehet a személyi hitelek piacán, az új szerződések összege – a szezonális hatásokat és az erősödő keresletet is figyelembe véve – akár másfélszeresére is emelkedhet 2017-ben.

A személyi kölcsönök új kihelyezéseinél már tavaly is igen látványos bővülés történt: a 2016-ban kötött, 208,6 milliárd forintnyi szerződés 61 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új kihelyezések dinamikus bővülésével párhuzamosan pedig a háztartásoknál lévő hitelek állománya is növekedni kezdett: az MNB statisztikái szerint április végén már 405 milliárd forintnyi személyi volt a lakosságnál, ami 19,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Az idei kilátásoknak szinte minden külső körülmény kedvez. A háztartások jövedelmi helyzete javul, a lakossági fogyasztás nő, s ez erősíti a hitelfelvételi kedvet is. Továbbá a lakáshitelpiacon is látványosan növekednek az új kihelyezések, ami közvetve a fogyasztási kölcsönök piacának is használ: utóbbiakat ugyanis sokszor az ingatlanvásárlási célú konstrukciók kiegészítő elemeiként használják a lakossági ügyfelek. A személyi kölcsönök árazása is kedvezően alakult az elmúlt években. A jegybank statisztikái szerint a forintalapú személyi hiteleknél áprilisban 15,13 százalékot ért el az átlagos, szerződésekben szereplő kamat, ami az egy évvel korábbinál hozzávetőleg 2, a 2015 áprilisinál pedig 5 százalékponttal alacsonyabb.

Nincs gond a kínálati oldalon sem: szinte minden, a lakossági piacon aktív bank tart a kínálatában akciós, sokszor egy számjegyű kamat mellett igényelhető konstrukciókat. Emellett megjelentek a piacon az online igényelhető személyi kölcsönök is, ami szintén használhat a kereslet alakulásának. Az OTP Banknál – mely egyébként arra számít, hogy az idén kihelyezett személyi kölcsönök volumene meghaladhatja a 300 milliárd forintot a piacon – minden ötvenedik ilyen hitelt online igénylik az ügyfelek, ami annak tükrében, hogy néhány hónapja elérhető és világviszonylatban is újszerű termékről van szó, egyáltalán nem rossz arány. A CIB Bank a mobiltelefonos applikációjában most tette lehetővé ügyfelei számára a személyi kölcsön online igénylését: az ügyfelek személyre szóló ajánlatot kapnak az alkalmazásban, s ha érdekli őket a lehetőség, pár lépésben igényelhetnek személyi kölcsönt az ajánlatban szereplő összeg erejéig. A hitelintézet közölte, hogy a folyamaton végighaladva akár kevesebb mint hét perc alatt megtörténik mind az automatikus bírálat, mind az igényelt hitelösszeg folyósítása az ügyfél számlájára.

 

személyi hitel kölcsön hitel bankok
Kapcsolódó cikkek