Pénz- és tőkepiac

Virtuális pénzből valós profit

A csipgyártó árfolyama egy év alatt majdnem megháromszorozódott.

Az Advanced Micro Devices (AMD) félvezetőgyártót ünnepelte kedden a Wall Street, e cég teljesített a legkiemelkedőbben az S&P 500-as index vállalatai közül. Árfolyamának nyolcszázalékos erősödése mögött az a bejelentés áll, miszerint megugrott az érdeklődés a cég által készített grafikus kártyák iránt. Ezt elsősorban a nevű kriptovalutát és társait övező, felfokozott lelkesedés hajtja, ugyanis a hatalmas teljesítményű számítógépek közreműködésével „bányászott”, azaz előállított fizetőeszköz árfolyama az utóbbi időben valósággal felrobbant. A Bitcoin értéke az idén megháromszorozódott, az anonimitást megkövetelő üzletek lebonyolításához előszeretettel használt kriptopénz egységéért már közel 3000 dollárt is elkérnek egyes szakosított tőzsdéken.

A piacvezető Intel első számú vetélytársának számító AMD egyébként már hétfőn is nagyot durrantott a parketten azzal az Apple-bejelentéssel, miszerint a cég a 21,5 és 27 colos képátlójú új iMac számítógépeibe az AMD Radeon Vega grafikus kártyáit fogja beépíteni. Ez az üzlet mintegy 60 százalékkal dobja majd meg az AMD asztali számítógépekhez szállított részegységeinek forgalmát. A két jó hír eredőjeként az AMD árfolyama kedden 12,04 dolláron zárt, azaz az elmúlt 12 hónapban 170 százalékot emelkedett, ami az S&P 500-as index vállalatai között is kiemelkedő teljesítmény. Az AMD riválisai is profitálnak a Bitcoin-bányászat fellendüléséből: az Nvidia részvénye például több mint 200 százalékkal drágult tavaly június óta, igaz, e cég az önjáró autózáshoz és más innovatív eszközökhöz, projektekhez is szállít megoldásokat, alkatrészeket.

Az AMD szóvivője a CNBC-nek elmondta, hogy továbbra is a számítógépes játékok futtatásához szükséges, nagy teljesítményű részegységek gyártását tekintik fő profiljuknak, s elismerésnek veszik, hogy a Bitcoin-bányászok rákaptak a termékeikre. A nagy érdeklődés kielégítésével viszont – a Seeking Alpha elemzői szerint – gondjai akadhatnak az AMD-nek, amely most is alig győzi a megrendelések teljesítését. Olyannyira, hogy egyes használt grafikus kártyáit már az új áráért kínálják az aukciós portálokon. A várakozások is beépültek az AMD árába: a cég hamarosan piacra dobja a Ryzen csipcsaládot, amellyel az Intel pozícióit veszélyezteti, de sokat várnak a Microsoft együttműködésével szerverekhez kifejlesztett, Naples néven futó csip megjelenésétől is.

virtuális pénz csipgyártó AMD
Kapcsolódó cikkek