Pénz- és tőkepiac

Erre vesznek fel kölcsönöket a magyarok

Folyamatosan bővül a személyi kölcsönök piaca: idén áprilisban 22,4 milliárd forintra rúgott az új személyi kölcsönök összege.

Folyamatosan bővül a személyi kölcsönök piaca: a hivatalos adatok szerint idén áprilisban 22,4 milliárd forintra rúgott az új személyi kölcsönök összege, ami éves összevetésben 36 százalékos növekedést jelent – közölte a K&H.

Az átlagos hitelösszeg 1,14 millió forintra rúg

Bár a lakosság még mindig óvatosnak tekinthető a hitelfelvétel szempontjából, mind a jelzáloghitelek, mind pedig a személyi kölcsönök piaca elindult az emelkedőn. Az MNB adatai szerint a teljes magyar piacon idén áprilisban például 22,4 milliárd forint értékben folyósítottak személyi kölcsönöket a bankok. Ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A növekedés részben a kamatok mérséklődésének köszönhető, a személyi kölcsönök átlagos piaci kamata ugyanis idén áprilisban 15,46 százalékos volt, ami közel 2 százalékpontos csökkenést jelent éves szinten.

Folyamatosan bővül a személyi kölcsönök piaca Fotó: MW

A lakásfelújítás és az autóvásárlás a legnépszerűbb

A K&H adatai szerint idén áprilisig a személyi kölcsönöknél az átlagos hitelösszeg meghaladta az 1 millió forintot, a futamidő pedig jellemzően 5 év. A bank szerint a személyikölcsön-igénylők esetében a három legnépszerűbb hitelcél az ingatlanfelújítás, az autóvásárlás, illetve a korábbi hitelek kiváltása. Felújításra az ügyfelek 26 százaléka, autóvásárlásra 30 százalék, hitelkiváltásra pedig 21 százalék igényel pénzt. Személyi kölcsön tekintetében a tavaszi és a nyári a legerősebb időszak, ekkor igénylik a legtöbb kölcsönt.

kölcsön autóvásárlás hitelezés K&H hitel személyi kölcsön lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek