Pénz- és tőkepiac

Kiderült, hol a legkönnyebb öregnek lenni

Az élmezőnybe sorolt országokról általánosságban elmondható, hogy erős szociális programokkal rendelkeznek, megfelelő és széles körben elérhető az egészségügyi rendszerük, és alacsony szintű jövedelmi egyenlőtlenség jellemzi őket.

Idén is Norvégia, Svájc és Izland bizonyult a nyugdíjasok számára legkedvezőbb feltételeket megteremtő országoknak – derül ki a Natixis Global Management kimutatásából. A cég 2017-ben is elkészítette a Globális Index alapján a 43 vizsgált ország rangsorát.

A Globális Nyugdíj Index egy többdimenziós jelzőszám, 18 teljesítménymutatóból áll össze, ezek négy fő tematikus csoportba oszthatók. Az index kiszámításakor megvizsgálják, hogy az adott ország nyugdíjasainak rendelkezésére állnak-e a kényelmes élethez szükséges anyagiak, hozzáférnek-e a minőségi pénzügyi szolgáltatásokhoz a megtakarításaik értékének megőrzése és a jövedelemmaximalizálás érdekében, részesülnek-e minőségi egészségügyi szolgáltatásokban, illetve hogy tiszta, biztonságos környezetben élnek-e.

Forrás: AFP

Az élmezőnybe sorolt országokról általánosságban elmondható, hogy erős szociális programokkal rendelkeznek, megfelelő és széles körben elérhető az egészségügyi rendszerük, és alacsony szintű jövedelmi egyenlőtlenség jellemzi őket.

A legelőkelőbb helyen végző Norvégia egyik fő erőssége a stabil nyugdíjrendszer, amelyet nemzeti vagyonalapokból támogatnak, az ötödik helyezett Új-Zélandon és a hatodik pozícióba sorolt Ausztráliában pedig kötelező nyugdíj-megtakarítási program működik. A felmérést készítők általános tapasztalata szerint a 43 országban egyre elterjedtebb, hogy az emberek maguk biztosítják a saját nyugdíjaskori pénzügyi biztonságukat.

Az Egyesült Államokban ugyan magas az egy főre jutó jövedelem, alacsony az és stabil pénzügyi intézmények működnek, mégis kimaradt a top 15 országból: a tavalyi eredményhez képest három hellyel hátrébb csúszott, és ezzel idén a 17. helyet szerezte meg. A visszaesés oka, hogy a többi fejlett országhoz képest nagyfokú a jövedelmi egyenlőtlenség, egyre nagyobb a nyugdíjasok aránya a munkakorú állampolgárokhoz képest, és az aktív korú felnőtteket is felölelő háztartások több mint fele szembesült azzal a lehetőséggel, hogy nem tudja majd tartani jelenlegi életszínvonalát. Sok amerikai gondolja úgy, hogy 70 éves kora felett is dolgoznia kell majd.

Az elemzők a leglátványosabb fejlődést Görögországban (42. hely), Litvániában (34. hely) és Magyarországon (30. hely) tapasztalták. A tanulmány kiemelte, hogy a felsorolt országokban mind a gazdasági, mind az elégedettségi mutatók javultak, bár a Boldogság Index még mindig a rangsor végén említi mindhárom országot. Magyarország tavaly a 33. helyen végzett a Globális Nyugdíj Index tekintetében, az idén három helyet lépett előre.

öregedés nyugdíjas Norvégia
Kapcsolódó cikkek