Pénz- és tőkepiac

Komoly nyomás alatt áll Kína

A száguldó amerikai tőzsdékkel ellentétben erős nyomás alá került az idén a 7 ezermilliárd dolláros kínai részvénypiac.

A száguldó amerikai tőzsdékkel ellentétben erős nyomás alá került az idén a 7 ezermilliárd dolláros kínai részvénypiac, ahol a befektetők már az óriáscégek sorsa miatt is aggódhatnak. Pekingben sem honol nyugalom, ott a rendszerszintű pénzügyi kockázatok kezelésére dolgoznak ki egy programot, amelynek tőzsdei hatásai egyelőre nehezen becsülhetők. Ez is benne van abban, hogy a sanghaji tőzsdeindex év eleje óta mindössze 1,6 százalékot erősödött, míg a széles nemzetközi választékot felvonultató hongkongi Hang Seng index 19,7 százalékos plusznál jár. Az itt jegyzett Sunac China Holding ingatlanbefektetési és -fejlesztési óriásvállalatot is utolérte a végzet: árfolyama hétfőn 13 százalékot zuhant egy múlt héten bejelentett 9,3 milliárd dolláros, kínai történelmi rekordot jelentő ingatlanvásárlási ügylet kapcsán.

A Sunac a Dalian Wanda 73 szállodáját, témaparkjait és 14 félkész ingatlanberuházását vásárolta meg, csakhogy mindkét cég ellen vizsgálat indult a finanszírozás kapcsán – írja a Bloomberg.

A legnagyobb kínai ingatlanfejlesztőnek számító Sunac hitelképességét erősen firtatják, a Kínai Építési Bank például takarékra állította üzleti kapcsolatát a céggel, amelynek árfolyama az idén 140 százalékkal erősödött. A Sunac sajáttőke-arányos eladósodottsága december végén 208 százalékos volt, ez már az idén 300 százalék fölé ugorhat a Wanda-ügylet révén.

Ezzel Kína legeladósodottabb nagyvállalata lenne , ám Peking az ilyen mértékű tartozáshalmozást már nem tolerálja, és a Fitch Ratings is a bóvli kategórián belül még mélyebb szintre küldte a Sunacot. A Wanda a kínai szabályokat megsértő külföldi terjeszkedéssel húzta ki a gyufát, mire Peking vizsgálatot indított, és a nagy állami tulajdonú bankok számára megtiltotta, hogy a Kína leggazdagabb emberének, Vang Jian-linnek az érdekkörébe tartozó csoport akvizícióit finanszírozzák. Emiatt adott túl a Wanda a szállodaláncain, s hogy a vételárból 4,4 milliárd dollárt törlesszen hitelezői felé. Ezek tükrében könnyen lehet, hogy az üzlet kútba esik.

Wanda
Kapcsolódó cikkek