Pénz- és tőkepiac

A technológiai szupertrendekből profitál a Micron Technology

Stabil fundamentumok jellemzik az amerikai félvezető-iparágat, ugyanis a felhőalapú szolgáltatások, az önvezető autók és a mesterséges intelligenciánál használt technológiák térnyerése mind a félvezetők iránti kereslet növekedésével jár.

Stabil fundamentumok jellemzik az amerikai félvezető-iparágat, ugyanis a felhőalapú szolgáltatások, az önvezető autók és a mesterséges intelligenciánál használt technológiák térnyerése mind a félvezetők iránti kereslet növekedésével jár. A megnövekedett piaci igénnyel nem tud versenyt tartani a kínálat, ez leginkább a memóriacsipek piacán figyelhető meg. Ebből a folyamatból az iparág meghatározó szereplője, az amerikai Micron Technology is nagymértékben profitál. A szektor stabil fundamentumait a vállalat június végi gyorsjelentésében is alátámasztotta. A profitsoron 7 százalékkal múlta felül az elemzői konszenzust a vállalat, míg a következő negyedévre is nagyon erős várakozásokat fogalmazott meg. A jelentést követő napokban a részvényre vonatkozó átlagos elemzői célár 39,63 dollárról 43,1 dollárra emelkedett, ami 37 százalékkal magasabb a keddi záróárnál.

A kedvező fundamentumok ellenére korrekciót láthattunk az iparágban az utóbbi hónapban, ugyanis a technológiai szektorra nehezedő eladói nyomás a félvezetőgyártókra is átterjedt. Részben ennek volt betudható az is, hogy a vártnál jobb harmadik negyedéves gazdasági gyorsjelentés ellenére a Micron Technology árfolyama is korrekcióba kezdett. Ezt az esést kihasználva jó alkalom nyílik vételi pozíciót felvenni a jelenlegi szinteken, ugyanis az emelkedő trendcsatorna aljáról indult meg a papír.

A Micron Technology mellett az iparág egy másik meghatározó szereplője, a Samsung is remek negyedéves számokat közölt. Noha ezek egyelőre csak előzetes adatok, az látszik belőlük, hogy a félvezetőszegmensnek köszönhetően történetének legmagasabb negyedéves üzemi eredményét érheti el a vállalat. Ez egyébként arra is elég lehet, hogy története során először magasabb üzemi eredményt érjen el a Samsung, mint az ősi rivális Apple.

Micron Technology
Kapcsolódó cikkek