Pénz- és tőkepiac

Újabb milliós felügyeleti bírságra készülhet az EHEP

Damoklész kardjaként lebeg az újabb felügyeleti büntetés lehetősége az EHEP felett, miután a nagytulajdonos DVG megint elkaszálta az FT-jelentést.

Megszavazta az EHEP (Első Hazai Energia-Portfolió Nyrt.) július 4-i, megismételt rendkívüli közgyűlése (június 13-án határozatképtelen volt a közgyűlés), hogy a társaság jegyzett tőkéjét 117 490 688 forintra szállítsák le. Ez a részvények darabszámának változatlanul hagyása mellett azt jelenti, hogy a részvények alapcímlete 363 forintról 224 forintra változik.

Forrás: AFP

A rendkívüli közgyűlést azért hívták össze, mert a tavalyi veszteség hatására a társaság saját tőkéje a jegyzett tőke kevesebb mint kétharmadára csökkent. Emellett újra előterjesztették a felelős társaságirányítási (FT) jelentést, amelyet nem fogadtak el az április 28-i éves rendes közgyűlésen. A jegyzőkönyvbe belelapozva azt látjuk, hogy a 2016-os üzleti évről összeállított beszámoló elfogadása előtt Fodor László elnök emlékeztette a részvényeseket: egy évvel korábban 4 millió forint büntetést róttak a társaságra, miután a 2015-ös beszámolót nem fogadta el a közgyűlés. Bár most a beszámoló csont nélkül átment, az FT-jelentést nem szavazták meg a részvényesek.

„Fenntartásaik” kifejezése máris a felügyelet figyelmeztetését vonta maga után, amit a társaság elnöke június 13-án ismertetett a határozatképtelen közgyűlésen megjelent nagytulajdonossal. Nos, a DVG a július 4-i közgyűlésen sem szavazta meg az FT-jelentést, és javaslatot sem tett annak tartalmára.

A társaságtól kapott tájékoztatás szerint az igazgatóság jövő héten tárgyalja az ügyet, s várhatóan szeptemberre hívják össze az újabb rendkívüli közgyűlést.

A DVG még a kilencvenes években lett EHEP-nagytulajdonos, amikor a névértékük 40-60 százalékán forgó Dédász- és Démász-papírokat konvertálta egy „ígéretes” részvénybe. Kitüntetett helyzetbe pedig azt követően került, hogy a szintén közel 40 százalékban tulajdonos Buda-Cash Brókerház felszámolója valamilyen oknál fogva nem tudott eleget tenni a tulajdonosi megfeleltetésnek. Így ez a pakett is az 5 százalék alatti tulajdonosok között van nyilvántartva. A társaságtól kapott tájékoztatás szerint újabb tulajdonosi megfeleltetésre a jegyzett tőke leszállításának bírósági bejegyzését követően kerülhet sor.

Az EHEP a Buda-Cashnél tartotta befektetéseit, amelyekhez másfél évig nem fért hozzá. Továbbá az ÉRB Bank részére alárendelt kölcsönt nyújtott, amelyre kénytelen volt 100 százalékban céltartalékot képezni. A botrány kirobbanását követően az EHEP csupán annyi szabad eszközzel rendelkezett, amennyit a földgáz- és villamosenergia-kereskedelemhez szükséges letétek képeztek. E két tevékenységgel már felhagyott.

Jelenleg a társaság egyetlen tevékenysége a portfóliókezelés. Magyar részvények és állampapírok, illetve külföldi tőzsdei papírok képezik a portfóliót. Ha a rendelkezésre álló eszközökkel hosszú távon nem végezhető nyereségesen a portfóliókezelés, akkor a menedzsment fontolóra veszi a végelszámolás lehetőségét is.

közgyűlés bírság EHEP jegyzett tőke
Kapcsolódó cikkek