Pénz- és tőkepiac

Eladják pakettjeiket a bankvezérek

A Trump okozta tőzsdei rali végét sejtik a jelenség mögött.

Sorra válnak meg saját bankjuk részvényeitől a legnagyobb amerikai hitelintézetek vezető munkavállalói – írta a Financial Times a Bloomberg adataira hivatkozva. A JPMorgan Chase, a Bank of America, a Wells Fargo, a Citigroup, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley igazgatósági tagjai és vezérigazgatói az évben eddig összesen 9,32 millió darab részvényt adtak el a piacon. A trend amúgy ezzel ellentétes: a Wall Street-i elemzők ugyanis bankrészvények vásárlására biztatják a befektetőket, sőt a bankok is előszeretettel vásárolják saját papírjaikat.

Jamie Dimon bízott bankja teljesítményében.
Forrás: AFP

A Bloomberg adatai szerint az említett bankok vezérei által eladott banki részvények száma 14-szeresen haladja meg az általuk vásárolt részvényekét.

A jelenség mögött az elemzők a Trump-rali végét sejtik. Az Egyesült Államok elnökének választási programjában nagy szerepe volt a magas kamatrátáknak, az alacsony adóknak és a laza piaci szabályozásnak. A piac hitt a programban, a bankrészvények a tavaly novemberi elnökválasztás után kilőttek, a KBW bankindexe, amely a két tucat legnagyobb amerikai bank árfolyamát mutatja, egy hónap alatt 25 százalékot emelkedett. Tavaly februárban Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója még félmillió saját részvényt vásárolt, annyira bízott bankja teljesítményében.

Hasonló volumenű részvényvásárlásra azóta sem volt példa. A Citigroup és a Bank of America vezetői tavaly szintén több részvényt vettek, mint amennyit eladtak. A rali azonban kifogyott a munícióból: a bankrészvények emelkedése lassult, a KBW indexe tavaly december óta alig 1 százalékot nőtt. Ennek oka vélhetően az, hogy Trump gazdaságélénkítése és piaci liberalizációja nem halad az eredeti terveknek és a piaci várakozásoknak megfelelően. A bankok árfolyama remek indikátora lehet az elnök sikerének vagy bukásának – mondta az UBS elemzője, Robert Smalley.

Hangsúlyozta: a részvények eladása fontos jelzés lehet a bankok jövőjével kapcsolatban. A Viola Risk Advisors alapítója, David Hendler szerint okos döntés eladni a részvényeket, mivel több portfólión a túlfeszítettség tünetei látszanak, a hitelkockázat pedig kezd visszatérni a bankszektorba.

bankrészvény bankvezér tőzsde
Kapcsolódó cikkek