Pénz- és tőkepiac

Fizetnek a terror után a biztosítók

A biztosítók az elmúlt években rákényszerültek, hogy térítést fizessenek az utasoknak a terrorcselekmények következtében keletkezett kár után is.

A barcelonai terrortámadásban egy magyar utas sérült meg – karját törte –, de keletkezhetett volna súlyosabb kár is, hiszen a La Rambla Barcelona egyik nevezetessége, a sétány rendszerint tömve van turistákkal és helybeli járókelőkkel. Az ilyen támadásokra lehetetlen felkészülni, hiszen olyan abszolút biztonságosnak hitt városokban is történhet katasztrófa, mint Párizs, London, Brüsszel vagy – mint most – Barcelona. Ezért a biztosítók az elmúlt években – korábbi álláspontjukat átértékelve – rákényszerültek, hogy az automatikus kizárás helyett térítést fizessenek az utasoknak a terrorcselekmények következtében keletkezett kár után is.

Nem árt körülnézni a biztosítások között, mielőtt nyaralni indulunk
Forrás: AFP

Miután a terrorizmus a viszontbiztosítóknál továbbra is ki van zárva, a biztosítók saját kockázatot futnak. Ennek köszönhetően meglehetősen eltérően állnak hozzá a terrorcselekmény biztosításához. Néhányan a szerződési feltételeik szerint alapesetben továbbra sem vállalják az ellátást, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gond felmerülésekor, egyedi elbírálás alapján megszervezik az ellátást és fedezik a költségeket. A Mapfre például jelzi, hogy egyedi elbírálás alapján történik a kockázatvállalás. A biztosítók zöme ugyanakkor vállalja a szerződési feltételeiben a fedezetet – azaz a kártérítés automatikusan jár –, ám limitálja a kártérítés összegét. Ennek feltételei jelentősen eltérhetnek, a sürgősségi orvosi költségeket 1-10 millió forintos összegig vállalják a biztosítók, s a sérült vagy az elhunyt hazaszállítási költségeinél is a normál utasbiztosítási fedezetnél alacsonyabb a térítési limit.

Az általános szerződési feltételeket áttekintve két biztosítónál találtunk teljes kártérítési limitet, ám a Groupama esetében ezt árnyalja, hogy a baleseti halálra, illetve a baleseti rokkantságra vonatkozó térítést nem vehetik igénybe a terrorcselekmények áldozatai – azaz a teljes körű feltételek az egészségügyi szolgáltatásra szólnak. A Köbe ugyanakkor minden tekintetben vállalja a biztosításban szereplő összegek kifizetését. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a biztosító egyesület a poggyászsérülésekre is fedezetet biztosít. Ebben csak az Allianz partner – csökkentett térítési limittel –, a többi biztosító egységes abban, hogy a terrorcselekmény során keletkező anyagi kárra továbbra sem jár kártérítés.

Extrákat is kínál némely cég: a Mondial például 100 százalékban téríti a terrorcselekmény miatt meghiúsult utazások költségeit, a Vienna Life pedig 100 euró értékig vállalja a szükségessé váló jegyátfoglalás költségeit. Az Allianz terroresemény esetén 1-2 nappal auto­matikusan meghosszabbítja a biztosítás élettartamát.

Fontos tudni, hogy az említett vállalások csak akkor érvényesek, ha az utazó olyan országban, térségben válik terrorcselekmény áldozatává, amely nincs a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli osztálya naprakész nyilvántartása szerint az utazásra nem javasoltak listáján. Az I-es kategóriába sorolt területeken a Magyar Biztosítók Szövetségének tagszervezetei semmilyen ellátást sem nyújtanak, azaz szokványos orvosi panaszok esetén sem vállalják az ellátás megszervezését és a kártérítést. Ugyancsak elutasítást hozhat az az eset, ha a helyi hatóságok figyelmeztettek a terrorveszélyre, ám az utas mégis részt vett az adott eseményen, elment az érintett területre.

A II. kategóriába tartozó, fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek esetében azonban majdnem minden biztosító teljes ellátást vállal. Ha az adott térség biztosítási szempontból épp az alatt az idő alatt kerül veszélyeztetettebb kategóriába – ez történt például 2013 nyarán Egyiptom esetében –, amikor a biztosított ott tartózkodik, akkor az utasra még a korábbi feltételek érvényesek, azaz a hazatértéig (hazahozataláig) fennáll a teljes biztosítási védelem.

biztosítók külföldi nyaralás terrorkockázat
Kapcsolódó cikkek