Pénz- és tőkepiac

Leszállítja alaptőkéjét az Enefi

Saját részvények bevonása és az alaptőke leszállítása: ez most az Enefi legfrissebb sztorija. Kérdés, meddig tart az így nyert lendület.

Limittel emelkedett tegnap az Enefi. A hétfői 193 forintos záróárhoz képest közel 20 százalékot, 38 forintot toltak a befektetők kedden az energiacég kurzusán. Ennek hátterében az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. rendkívüli közgyűlési meghívójának közzététele állhat. A szeptember 15-re összehívott közgyűlés első napirendi pontja ugyanis a társaság alaptőkéjének leszállításáról szóló döntés lesz. Eszerint bevonnak 19,67 millió darab 10 forint névértékű, a társaság saját tulajdonában lévő törzsrészvényt, 196,72 millió forint összeggel. Így a társaság által kibocsátott részvények száma 29,67 millió darabról 10 millió darab 10 forint névértékű dematerializált részvényre csökken.

Fotós: Kallus György

Emlékezetes, hogy négy éve született az a csődegyezség, melynek során a vállalati kötvényesek részvényekbe forgathatták követelésüket. Korábban a társaság a 2012/A jelű kötvényeinek közel kétharmadát nyomott áron, nagyjából 30 százalékon visszavásárolta. Így is jelentős volt a hígulás, amivel a kötvénnyel és részvénnyel is rendelkező hitelezők duplán rosszul jártak, hiszen mindkét befektetésükön veszítettek. A kötvény-részvény csere során 50 millió darabra duzzadt a részvények száma, s a hitelezők kerültek többségbe a társaságban. Tavalyra azonban már kisebbségbe kerültek a hitelezőből lett részvényesek, s addigra a részvényszámot is sikerült közel felére leszorítani.

Nos, ha a szeptember 15-i, vagy annak határozatképtelensége esetén a szeptember 26-ra kitűzött megismételt, rendkívüli közgyűlésen elfogadják a határozati javaslatot, akkor a részvények száma már a csődegyezség előtti szintekre csökken. Csodát mégse várjunk, hiszen az árfolyamgrafikonra pillantva azt látjuk, hogy a 10 ezer forint feletti történelmi csúcsok lassan évtizedes homályba vesznek, s öt éve nem járt 300 forint felett a kurzus. Sőt, a 200 forintos szint afféle kifeszített szalagként jelzi, hogy honnan nem tud tartósan feljebb lendülni esztendők óta az árfolyam.

Az Enefi (ex-RFV, majd ex-E-Star) települési és intézményi távfűtési rendszereket működtetett több országban. Budapesten 2007-ben, Varsóban 2011-ben lépett a parkettre, ám a lengyel piacról már korábban kivonult, míg kapcsolt vállalkozása – a romániai projektjei közül utolsóként – a gyergyószentmiklósi távfűtést adta át a helyi önkormányzatnak idén márciusban.

Tavaly áprilisban ismertette középtávú célkitűzéseit a társaság akkor frissen választott új menedzsmentje. Ezek szerint nem lenne reális új beruházásokba kezdeni, miként új energetikai üzletág kiépítésére sem érdemes vállalkozniuk. Ehelyett a társaság a következő kettő-négy évben a meglévő magyarországi projektek futamidő vége előtti értékesítésére, a Romániában folyó perek – akár peren kívüli egyezséggel történő – lezárására, továbbá az üzemeltetési költségek csökkentésére fókuszál. Az utóbbi eredményeként felszabaduló összeget saját részvények vásárlására fordítja.

Vajon mire lesz elég valódi sztori híján a saját részvények bevonása? A még mindig kitartó, hitelezőből lett részvényesek az alapkezelők szerint 300 és 400 forint közötti árfolyamon jutnának a pénzükhöz.

Enefi alaptőke kisrészvény
Kapcsolódó cikkek