Pénz- és tőkepiac

Dráguló hús apasztotta a WH Group nyereségét

A forgalom, a 10,9 milliárdos konszenzustól elmaradva, 10,7 milliárd dollár lett a világ legnagyobb sertéshús-feldolgozójánál, a kínai WH Group-nál.

A várakozásokkal szemben mindössze egy százalékkal növelte első féléves adózott nyereségét a világ legnagyobb sertéshús-feldolgozója, a kínai WH Group. Az 557 millió dolláros profit 0,41 centes egy részvényre eső eredménynek felel meg. A Bloomberg elemzői 615 milliós profitra számítottak. A forgalom, a 10,9 milliárdos konszenzustól elmaradva, 10,7 milliárd dollár lett. A hongkongi tőzsdén jegyzett cég árfolyama a kedvezőtlen hírekre nem reagált. A WH Group vezetője, Vang Long elsősorban a dráguló alapanyagokat kárhoztatta a vártnál gyengébb eredményekért, hozzá­téve, hogy cége tovább folytatja terjeszkedését szerte a világban.

A WH Group eddigi legnagyobb húzása az volt, amikor 2013-ban 4,7 milliárd dollárért megvásárolták akkori legnagyobb amerikai versenytársukat, a Smithfield Foodsot, s ebből azóta nemcsak a cég, de a gyorsan bővülő kínai középosztály is profitált, amelynek igényeit a csúcstechnológia átvételével már odahaza is minőségi termékekkel tudja kiszolgálni a WH Group. A kínaiak júniusban a régiónkban is bevásároltak, méghozzá – a Smithfielden keresztül – lengyel vállalatok, így a Pini Polska, a Hamburger Pini és a Royal Chicken került át a portfóliójukba. A Pini név Magyarországon sem ismeretlen, az olasz család birtokában van a kiskunfélegyházi Hungaro Meat, és korábban Piero Pini volt a Budapesti Honvéd labdarúgócsapatának a tulajdonosa. Arról nincs hír, hogy a felvásárlás Piniék többi régiós érdekeltségét érintené.

Egy kínai–amerikai húsháború kialakulását Vang Long valószínűtlennek tartja, mint ahogy azt is, hogy cégük globális terjeszkedése elé adminisztratív akadályokat gördítenének. Amerika a legnagyobb húsexportőr, Kína pedig a legnagyobb importőr, ezért az együttműködés formáit kell keresniük, nem pedig egymásnak esniük.

WH Group Kína hús
Kapcsolódó cikkek