Pénz- és tőkepiac

Nagyot nőtt a brókercégek nyeresége

Rekordszintű bevételt tettek zsebre a brókercégek az első fél évben. A nyereségük is megugrott és a mérlegük is felduzzadt, részben a Citi–Erste-fúzió miatt.

Hét éve nem voltak olyan nyereségesek a hazai brókercégek, mint idén az első fél évben. Az első hat hónapban a befektetési vállalkozások adózás utáni eredménye 3,069 milliárd forint lett a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, 45 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Utoljára 2010 első felében volt nagyobb profit a brókercégeknél, akkor viszont még nem vetettek ki különadót a pénzügyi intézményekre, a magánnyugdíjpénztárak vagyonát nem államosították, így azok is aktívabban kereskedtek a tőzsdén, emellett a Buda-Cash és a Quaestor csődje miatt megugró intézményi tagdíjak sem nyomták a befektetési vállalkozások vállát.

A szektorban az üzleti tevékenység eredménye 3,234 milliárd forint lett, ez szintén 45 százalékkal magasabb a tavalyinál. A növekedés főleg annak köszönhető, hogy a befektetési szolgáltatói tevékenység bevételei 27 százalékkal emelkedtek, és megközelítették a 21,4 milliárd forintot, ami történelmi csúcsnak számít. Ebben nyilván szerepe volt annak, hogy a lakossági ügyfelek nettó vásárlók voltak a Budapesti Értéktőzsdén és az állampapírpiacon is, de az önkormányzatok is sok állampapírt vettek az első fél évben. Megugrottak viszont a befektetési szolgáltatói tevékenység ráfordításai is, csaknem 38 százalékkal, 10,9 milliárd forintra.

Az emelkedő árfolyamok sokakat tőzsdézésre csábítottak
Fotós: Kallus György

A brókercégek mérlegfőösszege hatalmasra duzzadt az idén. A fél év végén 314,7 milliárd forint volt, ez a másfélszerese az egy évvel korábbinak. A növekedés részben organikus lehetett, hiszen a tőzsdék szépen teljesítettek az idén, az árfolyamok emelkedtek, emellett az értékpapírpiacra áramlott friss pénz. A másik tényező a háttérben a Citi–Erste-fúzió lehet. A Citi hitelintézeti fióktelepként működött Magyarországon, az értékpapírszámlái pedig az Erste csoporton belül az Erste Befektetési Zrt.-hez kerültek, ami befektetési vállalkozásnak számít. Javarészt ennek lehet köszönhető, hogy az első negyedévben csaknem 70 milliárd forinttal nőtt a brókercégek mérlege.

A befektetési vállalkozások mérlegének több mint kétharmada forinteszközben volt június végén, a maradék devizában. A pénzeszközök volumene ekkor már meghaladta a 200 milliárd forintot, értékpapírokban 67,5 milliárd forintot tartottak a cégek, a követelések 40 milliárd forintot tettek ki. A brókercégek kötelezettségei tavaly június óta több mint másfélszeresükre nőttek, meghaladták a 291 milliárd forintot, ez is nagy részben a Citi erstés átvételének lehet köszönhető.

A saját tőke ugyanakkor csupán 9 százalékkal emelkedett a szektorban, 20,2 milliárd forintra. A tőkemegfelelési mutató is nagyot esett a szektorban az év eleje óta: akkor ágazati szinten még 22 százalék fölött volt, a fél év végén már csak 16,18 százalékon állt. Az idegen tulajdonú értékpapír-állomány is megugrott egy év alatt 25 százalékkal, és június végén már 2500 milliárd forint fölött volt. Februárban – ebben a hónapban történt a már említett fúzió – volt a legkiugróbb, 400 milliárd forintot meghaladó növekedés a számokban.

Erste brókercégek pénzügy Citi
Kapcsolódó cikkek