Pénz- és tőkepiac

Újabb bankpapírokat vett Warren Buffett

A Berkshire Hathaway portfóliójának több mint felét négy cég teszi ki

Lehívta a Bank of Americában fennálló 700 millió részvényének vételi jogát a Berkshire Hathaway, így nagyjából 7 százalékos részesedésével Warren Buffett cége lett a bank legnagyobb részvényese – írta tegnap a Reuters. Az alap papíronként 7,14 dollárt fizetett az eszközállomány szerinti második legnagyobb amerikai bank részvényeiért, ami rendkívül alacsony ár a hitelintézet 23,5 dolláros árfolyamához képest. A részvénypakett piaci értéke meghaladja a 16,5 milliárd dollárt, a Berkshire 5 milliárdért jutott hozzá. A Berkshire jelentős tulajdonhányaddal bír a legnagyobb bankokban, a JPMorganben 0,19 százaléknyi részesedése van, ami 468 millió dollárt ér, a Wells Fargóban meglévő 9,3 százalékos részesedésének értéke 24 milliárd dollár, a Bancor 5,1 százaléka pedig 4 milliárd dollár értékű.

Forrás: AFP

A Berkshire legnagyobb szerzeménye idén az Apple újabb 1,5 százalékos részesedése volt, a 2,5 százalékra duzzadt csomag 21,2 milliárd dollárt ért. Ezzel párhuzamosan eladta IBM-részvényeinek bő harmadát, de még mindig övé a cég 5,7 százaléka 7,7 milliárd dollár értékben. Buffett a Bank of New York Mellonban lévő kitettségét megduplázta, valamint húsz százalékkal növelte a General Motorsban fennálló tulajdonrészét. Megvált ugyanakkor a General Electrictől, és kiszállt a Wabco gépjárműipari vállalatból is.

Jelentős vétel volt a Store Capital nevű ingatlanvállalat 11 százaléka, amely 462 millió dollárt ér, valamint a Synchrony Financial pénzügyi szolgáltató 2 százaléka, e pakett értéke 527 millió dollár. Emellett jelentősen mozgolódott légitársaságok környékén: 10 százalékkal növelte részvényeinek számát a Southwest Airlinesban, közel 10 százaléknyi részvényt viszont eladott a Deltából. Az American Airlines részényeiből bevásárolt az első negyedévben, a pakett felét viszont eladta a másodikban a magasabb árfolyam miatt.

A Berkshire portfóliójának legértékesebb eszköze továbbra is a Kraft Heinz, a június végére 27 százalékra növelt csomag 26,5 milliárd dollárt ér. Az alap jelentős eszközei közt van még a Wells Fargo, az Apple, és a Coca-Cola, ezek a papírok az alap 56 százalékát adják.

Warren Buffet
Kapcsolódó cikkek