Pénz- és tőkepiac

Újra eladósorban a körmendi hitelcsomagok

A júliusi sikeren felbuzdulva, amikor – 60 százalékos diszkonttal ugyan, de – sikerült követeléseket eladni, a felszámoló újabb hitelcsomagokat kínál megvételre, amelyeket a csődbe ment Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet által nyújtott kölcsönökből állítottak össze.

Ismét nekifut a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN), és megpróbálja értékesíteni a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet követeléseit. Augusztus 25-től szeptember 9-ig lehet pályázni az Elektronikus Értékesítési Rendszeren (EÉR) keresztül. A felszámoló ezúttal 4 csomagban összesen 27 hitelre keres követelésvásárlót. A követelések összértéke 3,362 milliárd forint, amit diszkont nélkül hirdetett meg a felszámoló. Mindez annak fényében meglepő, hogy a becsődölt takarék vagyontárgyainak eddigi árverésein néhány ingatlant leszámítva nem sikerült jó áron követeléseket érvényesíteni. Nem sikerült eladni a takarékszövetkezet pénzkiadó automatáit, páncélszekrényeit, de például a szövetkezet hitelének fedezeteként szolgáló kombájn is megvan még. A fiókberendezésekből eddig egy alig több, mint 300 ezer forintnyi csomag kelt el.

Forrás: MTI

Ami az eddigi követelésértékesítéseket illeti: a mostaniakkal együtt 34 alkalommal hirdetett meg hiteleket a PSFN, ezek közül mindössze 4 volt eredményes. A legsikeresebb a Dávodi Gyógyfürdő követeléseivel volt a felszámoló: a megkapott 102,9 milliós vételár lényegében megegyezett a követelés összegével. Ugyanakkor a legfrissebb értékesítéseknél már kedvezőbb a kép – meglehet, annak köszönhetően, hogy a PSFN immár hitelcsomagokat hirdet meg. A felszámoló a júliusban meghirdetett több csomag közül hármat értékesíteni is tudott, összesen 21 követelés került így a vevők kezébe. Más kérdés, hogy jelentős diszkonttal: az 1,135 milliárd forintnyi követelést 424 millió forintért tudták eladni, ami azt jelenti, hogy a követelés 37,3 százalékán történt az értékesítés. Az eredményeket nagyban rontja, hogy a legnagyobb értékű, 426 milliós követelésre csak 121 millióért talált vevőt a felszámoló.

A mostani pályázatnál fontos tudni, hogy ha nem érkezik a becsértéket elérő vételi ajánlat, a felszámoló a pályázatot eredménytelennek nyilvánítja. Pályázni természetesen csak a Magyar Nemzeti Bank engedélyével rendelkező követelésvásárló tud, hiszen a hitelintézeti törvény szerint banki követelést csak ilyen cégnek lehet értékesíteni.

hitelcsomag árverés követelés
Kapcsolódó cikkek