Pénz- és tőkepiac

Zöldre vált Afrika leggazdagabb embere

Aliko Dangote előbb befejezi hazájában 5 milliárd dolláros mezőgazdasági fejlesztéseit és átadja az olajiparba fektetett 11 milliárd dolláros beruházásait, s csak utána erősíti külföldi vállalkozásait.

Aliko Dangote 20 és 50 milliárd dollár közötti összeget fektet be 2020-tól kezdve Európában és az Egyesült Államokban, amivel saját vagyonát növeli ugyan, de Afrika gazdasági felzárkóztatását aligha segíti. A nigériai cementkirály ugyanis Afrika leggazdagabb emberének számít – ha eltekintünk a fekete kontinens mesés vagyonokat felhalmozó diktátoraitól. A 60 éves Dangote javára írandó, hogy előbb befejezi hazájában 5 milliárd dolláros mezőgazdasági fejlesztéseit és átadja az olajiparba fektetett 11 milliárd dolláros beruházásait, s csak utána erősíti külföldi vállalkozásait. Nem is akárhogy, hiszen ha a Bloombergnek felvázolt terveit valóra váltja, akkor befektetéseinek már 60 százaléka Afrikán kívüli országokban lesz.

Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere
Forrás: AFP

A Dangote Group gazdálkodása ezzel földrajzilag is kiegyensúlyozottá válik – hangoztatta a 11,6 milliárdos vagyont felhalmozó üzletember, aki elsősorban a megújuló energiaforrások hasznosításába fordítja megkeresett pénzét – és felvett hiteleit –, de emellett vegyipari fejlesztésekbe és egyéb ágazatokba is szívesen fektet. Dangote az utóbbi fél évtizedben diverzifikálta tevékenységét mind területileg, mind vállalkozásai profilját illetően. A vagyonát 80 százalékban megalapozó cementipari vállalatát nyolc afrikai országba „exportálta”, s 2015-ben megkezdte egy Lagos melletti, napi 650 ezer hordó feldolgozására méretezett olajfinomító építését, ami nehezen összeegyeztethető az üzletember zöldenergiát favorizáló filozófiájával, viszont az üzemanyagok mellett nyereséget is termel. Csoportja az amerikai Carlyle és Blackstone tőketársaságok bevonásával gázvezetékkel köti össze Nigéria legjelentősebb olajmezőit a tengerparti kikötőkkel. Továbbá 4,6 milliárd dollárt költ a következő három évben cukoripari, rizstermesztési és tejipari érdekeltségeire is.

Aliko Dangote elképzelhetetlennek nevezte, hogy a 320 milliós Nyugat-Afrika ne lenne képes az önellátásra élelmiszerekből, és szégyenszemre állandó importra szorul. Az élelmiszer-ellátás hazai forrásokból való garantálása ezért is kulcsfontosságú, s ebben neki is feladata van – szögezte le. Magát klasszikus befektetőnek nevezi, aki olyan idegen terepekre nem téved, mint a technológiai ipar vagy a telekom szektor. A távközlésben például évtizedes, nehezen megszerzett tapasztalatokkal felvértezett cégek működnek olyan versenyelőnnyel, melyet nem lehet egy újonnan érkezőnek behoznia – mondta Dangote, aki kizárta azt is, hogy politikai pályára lépjen. „Élvezem, amit csinálok, és a megszerzett szabadságot” – indokolta a távolmaradását.

Európa cement Afrika élelmiszer
Kapcsolódó cikkek