Pénz- és tőkepiac

Csökkentheti eszközvásárlását az EKB

Szakértők szerint az EKB fél évvel meghosszabbítja eszközvásárlási programját, de januártól lassítja eszközvásárlási programját.

Az Európai Központi Bank (EKB) októberben várhatóan arról dönt, hogy az év végétől további hat hónappal meghosszabbítja eszközvásárlási programját, de januártól havi 40 milliárd euróra csökkenti kötvényvásárlásait – vélték a Reuters által megkérdezett elemzők.

Forrás: AFP

Az eredetileg december végéig tartó mennyiségi könnyítési program keretében az EKB jelenleg havi 60 milliárd eurót pumpál a gazdaságba. Az EKB az idén már csak októberben és decemberben tart kamatdöntő ülést, ezek valamelyikén kell döntést hozni a jövő évtől követendő monetáris politikáról.

Az EKB dilemmája az, hogy míg az eurózóna gazdaságának egészséges növekedése megengedné a monetáris politika szigorítását, a konjunktúra ellenére alig emelkedő bérek és az amerikai gazdaságélénkítési program késése miatt gyenge dollár felhajtja a közös valuta árfolyamát.

Az euró az idén több mint 13 százalékkal értékelődött fel a dollárral szemben, és az 1,20 dolláros jegyzés körül mozog. Ez azzal jár, hogy míg az eurózóna exportja drágul, az olcsóbb leszorítja az növekedési ütemét.

Ez arra késztette az EKB-t, hogy a korábban várt 1,3 százalékról 1,2 százalékra szállítsa le jövő évi inflációs prognózisát. A legfrissebb előrejelzés szerint a fogyasztói árak 2019-ben is várhatóan csak 1,5 százalékkal emelkednek a korábban várt 1,6 százalék helyett. Ezek a várt inflációs adatok alatta vannak az EKB 2 százalék körüli céljától.

EKB eszközvásárlás euró
Kapcsolódó cikkek