Pénz- és tőkepiac

Most érdemes a cégeknek hitelt felvenniük

Az elmúlt hónapokban sokat lehetett hallani arról, hogy a kereskedelmi bankok aktivitása, valamint a pénzintézetek hitelállománya is megnövekedett – kezdte előadását Takács Zoltán, az FHB Kereskedelmi Bank ügyvezető igazgatója a Világgazdaság „Magyar vállalatok, családi vállalatok – Hogyan legyünk sikeresek?” című konferenciáján.

Tavaly nagyot nőtt az FHB Bank hitelállománya, az aktivitás pedig a 2017-es évben is folytatódott – emelte ki Takács Zoltán, az FHB Kereskedelmi Bank ügyvezető igazgatója a Világgazdaság „Magyar vállalatok, családi vállalatok – Hogyan legyünk sikeresek?” című konferenciáján. Hozzátette, jó lehetőséget kínál most a piaci környezet a hitelfelvételre. „Az elmúlt 25-30 év a magyar kkv-k tekintetében nem volt elégséges arra, hogy elegendő szabadfelhasználású tőkét használjanak fel, mindenképpen szükséges a külső finanszírozási források bevonása, akár a napi működés fenntartásához is” – fűzte hozzá.

Egyértelmű, hogy a külső finanszírozások harmonikus igénybevételére kell törekedni.

A vállalkozásoknak mindig arra törekedniük, hogy figyeljenek a mérleg harmóniájára. A hosszú távon megtérülő eszközöket hosszú, stabil forrásból finanszírozzák

– mondta.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, a támogatások önmagukban nem elegendők, ki kell egészíteni ezt saját forrással, mindenképpen fontos a hitelek felvétele, és a környezet most nagyon kedvező erre. Erős hitelezési verseny van a bankok között, ezt a versenyt két dolog befolyásolja: az egyik, hogy sok cég jóval több lehetőséget lát, a másik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája arra ösztökéli a cégeket, hogy a betéteiket kihelyezzék.

Miért érdemes hitelben gondolkodni? – tette fel a kérdést Takács. Az FHB Bank ügyvezető igazgatója szerint azért érdemes, mert a kamatszint várhatóan tartósan alacsony lesz, ráadásul hosszú lejáratú kamatai várhatóan csökkennek. Takács hozzátette, az MNB legfontosabb célja, hogy csökkentse a kamatvárakozásokat és laposodjon a hozamgörbe.

Hogyan lehet hitelhez jutni? – folytatta Takács.

Szükséges ehhez fedezet, biztosíték, de ez nem elsődleges, valamint szükséges tulajdonosi elkötelezettség és intézményi kezességek is. Fontos az adósságszolgálat, tehát a vállalkozás képes legyen a terheit kigazdálkodni. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy az adott cég múltja átlátható legyen, tehát ne kelljen veszteséget elszenvedni egy problémás céggel.

Takács kiemelte, a kkv-finanszírozás új kihívásai közé tartozik például a generációváltás, hogy van-e utód, aki képes tovább vinni az alapítók vállalkozását és vajon alkalmas-e a vállalkozás az esetleges értékesítésre? Jó kérdés továbbá az is, hogy felkészült- e a vállalkozás belső erőforrásokkal az organikus növekedés folytatására? – teszi fel a kérdést Takács. Emellett fontos az is, hogy az adott cég képes-e integrálni más céges kultúrát – zárta előadását az ügyvezető igazgató.

Takács Zoltán FHB Bank hitel MNB kkv
Kapcsolódó cikkek