Pénz- és tőkepiac

Űrtechnológiával bővíti profilját a Northrop

Élvezi a befektetők támogatását az amerikai védelmi ipar két nagyágyúja közötti ügylet, a Northrop Grumman 7,8 milliárd dollárért megvásárolja az Orbital ATK-t.

Élvezi a befektetők támogatását az amerikai védelmi ipar két nagyágyúja közötti ügylet, melynek keretében a Northrop Grumman 7,8 milliárd dollárért megvásárolja az Orbital ATK-t. Előbbi részvényárfolyama 0,5, utóbbié 1,5 százalékkal emelkedett röviddel azután, hogy a Wall Street Journal megszellőztette az akvizíció hírét, amit hétfőn megerősítettek a felek. Mihelyt hivatalossá vált az ajánlat, az Orbital árfolyama 20 százalékot erősödött. Ennek az az oka, hogy a Northrop Grumman részvényenként 134,5 dollárt fizet készpénzben az Orbital papírjaiért, ami 22 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárhoz képest. A megállapodás értelmében átvállalják az Orbital 1,4 milliárd dolláros nettó adósságállományát is. A Northrop egyúttal félmilliárd dollárral felfelé, 30 milliárdra módosította idei árbevételét. A vevő piaci értéke 46,5 milliárd, „áldozatáé” 6,3 milliárd dollár volt pénteken.

Forrás: AFP

A virginiai székhelyű Orbital az űrtechnológiában és a rakétaiparban érdekelt, emellett műholdakat és lőszereket is gyárt. Több milliárd dolláros megrendelései vannak mind a NASA-tól, mind az amerikai hadseregtől. A szintén virginiai Northrop Grumman a világ ötödik legnagyobb hadiipari cége, hozzá kötődik a többi között a B–2 Spirit bombázók és az F/A–18 Hornet multifunkciós vadászgépek gyártása, emellett a dróntechnológiában is a legjobbak közé sorolják. A felvásárlással komoly előnyre tehet szert a Boeinggal és a Lock­heed Martinnal szemben a kormányzati megrendelések terén, miután a rakétatechnológiával szélesíti a portfólióját, és saját gyártású lőszerekkel szerelheti fel gépeit. Javulhatnak az esélyei a küszöbönálló hatalmas projekt elnyerésére is: a Pentagon a földi indítású, atomtölteteket is célba juttató interkontinentális ballisztikus rakétarendszerének lecserélését tervezi, maga a program költsége (a Pentagon becslései szerint) eléri a 85 milliárd dollárt. A negyvenöt éve hadrendbe állított Minuteman-III rakétarendszer leváltásáért a Northrop a Boeinggal vetélkedik, e két céggel a múlt hónapban szerződött is a Pentagon. Mint azt megírtuk, a Boeing 349, a Northrop 328 millió dollár értékű megbízást kapott bemelegítésként.

A korszerűsítés igényére egyébként nem a mostani észak-koreai konfliktus hívta fel a figyelmet, az legfeljebb felgyorsította a folyamatot. A Northrop még egy nagy megrendelést kapott Washingtonból az új generációs B–21 lopakodó bombázó kifejlesztésére, de ennek az összegét és részleteit nem hozták nyilvánosságra, az esetleges versenytorzító hatásai miatt.

űrtechnológia vásárlás
Kapcsolódó cikkek