Pénz- és tőkepiac

Átrendeződött az alapok erősorrendje

Az év elején még egy kötvényalap volt a legnagyobb hazai befektetési alap, most már az ingatlanalapok viszik a prímet. A pénzpiaci alapok lassan kicsúsznak a top 10-ből.

Nagymértékben átrendeződött a legnagyobb hazai befektetési alapok sorrendje az idén. Az év elején még az OTP Alapkezelő tőkegarantált rövid kötvényalapja, az Optima volt a legnagyobb konstrukció, a lakossági sorozat vagyona meghaladta a 350 milliárd forintot. A kötvényalapokból viszont a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint rohamtempóban távozik a pénz. Az idén kilenc hónap alatt 181,3 milliárd forintot vontak ki belőlük, ennek legnagyobb részét épp az Optimából, amelyben már csak alig 240 milliárd forint van, ezzel a második helyre csúszott a legnagyobb alapok listáján. A háttérben az áll, hogy a szóban forgó alapok egyre kisebb hozamot érnek el az állampapírpiaci hozamok csökkenése miatt.

Július óta 40 hazai és Interspar áruház is az Erste ingatlanportfólióját gyarapítja
Fotós: Kallus György

A legnagyobb alapok toplistáját október közepén az ingatlanalapok uralták. Már az év elején is ott szerepelt az első tízben a három nagy hazai ingatlanalap. Az Erste nyílt végű ingatlanalapja akkor 315 milliárd, az OTP Ingatlan 153, a Magyar Posta Takarék (MTP) ingatlanalap lakossági sorozata pedig 114 milliárd forintot kezelt. Most már nemcsak az első tízben, hanem az első ötben is ott van mindhárom nagy ingatlanalap. Jelenleg az ország legnagyobb befektetési alapja az Erste Ingatlan, amelynek a vagyona már a 376 milliárd forintot is meghaladja. Az alapkezelő eurós ingatlanalapja is befér egyébként a tíz legnagyobb konstrukció közé, a vagyona ugyanis most már 325 millió eurót, vagyis körülbelül 100 milliárd forintot tesz ki.

A harmadik legnagyobb befektetési alap az OTP Ingatlan, amelynek vagyona lassan megközelíti a 200 milliárd forintot, az MTP ingatlanalap A sorozata bő 160 milliárdos vagyonával pedig az ötödik a toplistán. Az ingatlanalapok kilenc hónap alatt csaknem 225 milliárd forintnyi friss pénzt vonzottak, a nagy alapok hozamai viszont mérsékeltek, az év eleje óta 1,9–2,5 százalék között emelkedett az árfolyamuk.

A tízes toplistán két pénzpiaci és két kötvényalap szerepel, de egyre lejjebb csúsznak a rangsorban. Az Optima mellett a Budapest képviseli a kötvényalapokat. A pénzpiaci alapok közül az OTP tőkegarantált pénzpiaci alapja és a CIB hozamvédett betétalapja maradt ott az első tízben, ez az a két pénzpiaci alap, amelyik még mindig garanciát vállal a befizetett tőke megőrzésére.

Ám egyre nagyobb teret követelnek maguknak az abszolút hozamú alapok. Az OTP Supra már a negyedik legnagyobb befektetési alap: forintos sorozatában 193,5 milliárd, az eurósban csaknem 17 milliárd, a dollárosban 6 milliárd forintnak megfelelő összeg van. Ráadásul az, aki e konstrukcióban tartja a pénzét, a hozammal is elégedett lehet, a forintos sorozat például több mint 9 százalékot emelkedett az év eleje óta. Közel jár a top 10-be kerüléshez a Hold Alapkezelő Columbus alapja is, amelynek vagyona lassan megközelíti a 80 milliárd forintot.

alapok ingatlan befektetés
Kapcsolódó cikkek