Pénz- és tőkepiac

Élesedik a verseny a lakáshitel piacon

Az MNB bankközi referenciakamatokat levágó lépései mellett a bankok egymás közti versenye is mozgalmassá teszi a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek piacát.

Október 18. óta a Budapest Bank is kínál minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket (MFL), ezzel lényegében minden, lakossági hitelezésben érintett pénzintézet kínálatában szerepel ilyen típusú Mivel szeptemberben megnőtt a terméket kínáló pénzintézetek köre, verseny indult a piacon: az igénylőknek szinte minden bank visszatéríti a közjegyzői díjat, elengedi vagy megtéríti az értékbecslés és a jelzálogbejegyzés költségeit, és nem számít fel folyósítási díjat.

Fotós: kallus

Az elmúlt hetekben az MFL-kölcsönök kamataiban is visszaköszönnek már a Magyar Nemzeti Bank szeptemberi lépései, amelyekkel jelentősen új irányt szabott a referenciahozamoknak, hiszen a bankközi kamat (Bubor), a budapesti kamatswap ügyletek kamatszintje (Birs) és az állampapír-aukciókon kialakult átlaghozamok (ÁKKH) csökkentek. Ennek megfelelően még a 3-5-10 évre fixált törlesztőrészletű hitelek kamatai is csökkentek: azaz ma néhány százalékkal olcsóbban jut akár 15 éves MFL-hez egy átlagember, mint augusztusban. Ilyen módon változtatott kamatain az elmúlt napokban a K&H és az FHB is, náluk azonban a kamatfelárak nem változtak.

A negyedik negyedévre fordulva a referenciakamatok csökkenésének érvényesítése mellett vannak példák üzleti alapon történő változásra is, amit az okoz, hogy az MFL-konstrukciók jobban összehasonlíthatók a közös feltételek folytán, legalábbis ez látszik a BankRáció.hu adatait elemezve. A fogyasztóbarát hitelek értékesítésébe szeptemberben beszálló Raiffeisen és CIB Banknál október elejétől már 15 bázisponttal olcsóbban lehet hozzáférni az MFL-hez, ezt csak részben indokolja a referenciakamatok csökkenése. Ennél is jelentősebben csökkentek a fogyasztóbarát kölcsönöket szeptember 20-tól kínáló UniCredit Bank lakáshitelei: október 1-jétől 3 éves kamatperiódus esetén 0,28 százalékpont, 5 éves kamatperiódus esetén 0,47 százalékpont, 10 éves fixesítéskor 0,41, 15 éves futamidőnél 0,35 százalékpont volt a kamatcsökkentés. A banknál a 3 éves MFL 4,66, az 5 éves 5,45, a 10 éves 6,16, míg a 15 éves fixálás 7,61 százalékos teljes hiteldíj mellett érhető el.

Október 1-jétől az OTP Fix10 minősített fogyasztóbarát lakáshitelének kamata 7,15-ról 6,61 százalékra csökkent, így a termék teljes hiteldíja már csak 6,1 százalékos annak az ügyfélnek, aki a Hűség szolgáltatás keretében nyújtott 100 bázispont kamatkedvezményre jogosult, ehhez azonban minimum 350 ezer forint jövedelemátutalás kell. A bank már augusztusban is nagyot vágott az MFL-kamatokon, jelezve, hogy fontosnak tartja, hogy a piaci topajánlatok közelében legyen saját konstrukciójának kamata.

https://www.vg.hu/velemeny/dragabbak-de-biztonsagosabbak-ezek-lennenek-jovo-lakashitelei-2-655323/

Az MKB-nál 38 bázisponttal csökkent az MFL kamatlába, 15 és 20 éves futamidőre normál kondíciók mellett 6,33–7,03 százalékos teljeshiteldíj-mutatóval lehet számolni a hitel teljes tartama alatt, míg kiemelt kondíciókkal 15 évre 6,19–6,88, 20 évre 6,15–6,84 százalék a mutató.

Nőtt a hitelezés

Az év első nyolc hónapjában 415,6 milliárd forint lakáscélú hitelt helyeztek ki a pénzintézetek az MNB statisztikái szerint, ami 18,5 százalékkal több, mint 2016 hasonló időszakában. Július–augusztusban – amikortól az MFL-ajánlatok futnak – 120,8 milliárd forintot helyeztek ki a bankok, ami több mint harmadával haladta meg az egy évvel ezelőtti két nyárzáró hónapban kihelyezett összeget.

 

fogyasztóbarát lakáshitel
Kapcsolódó cikkek