Pénz- és tőkepiac

Óriási összegből gazdálkodhat jövőre a Netflix

A vállalat 8 milliárd dollárt költene 2018-ban új filmekre és sorozatokra, valamint az USA-n kívüli terjeszkedésre.

Miközben a világ próbálja felvenni a versenyt az egyre sikeresebb Netflix-szel, az online televíziós szolgáltató cég egyetlen stratégiát követ: „Költs pénzt, hogy pénzt csinálj!”. Talán ennek köszönhető, hogy a cég jövőre 8 milliárd dollárt költ új műsorokra, ami harmadával több, mint a 2017-es évben – írja a Bloomberg. A lap hangsúlyozza, a Netflix kiadásai olyan összeget ölelnek majd fel, amennyit az HBO egy egész év alatt költ csak el.

A Netflix tervezett büdzséje komoly lehetőséget tartogat. Többek között azt, hogy a vállalat a következő 1 évben több saját filmet adjon ki mint a Disney, a Warner Bros és a Universal Studios együttvéve. Emellett a Netflix nagyobb hangsúlyt fektethet az Egyesült Államokon kívüli közönség bevonzására is, így különböző európai nyelveken is készülnek majd filmek, sorozatok.

Forrás: AFP

A vállalat terveit az elmúlt időszakban számos kritika érte, sokan ugyanis kockázatosnak vélik a hatalmas kiadásokat. Ennek ellenére a befektetők mégis jóváhagyták a költségtervezetet, aminek végösszege eléri a 17 milliárd dollárt.

Bizakodásra adhat okot, hogy tegnap a Netflix részvényei csúcsra ugrottak, miután a cég a harmadik negyedéves jelentésében bejelentette, hogy az eddigi legnagyobb előfizetői profitot érte el. A szeptember végével záródott három hónapban 5,3 millió új előfizető szerződött a tartalomszolgáltatóhoz, 4,45 millió külföldön és 850 ezer az Egyesült Államokban. Szakértők kevesebb, 4,5 millió új előfizetővel számoltak.

A Netflix a folyó negyedévre további 6,3 millió új előfizetőre számít, ami felülmúlja a szakértők által várt 6,25 milliót. Az amerikai cég előfizetőinek száma ezzel 115,6 millióra nőhetne világszerte. Bevétele mintegy 30 százalékkal, 2,99 milliárd dollárra nőtt a negyedévben. A cég részvényeinek árfolyama ezzel már csaknem 64 százalékkal nőtt az év eleje óta.

Netflix filmek előfizetők gyártás árfolyam befektetők költségvetés
Kapcsolódó cikkek