Pénz- és tőkepiac

Felminősítette az OTP-t a Moody's

Javította csütörtökön az OTP Bank forintbetéti besorolását a Moody's Investors Service, többek között eszközminőségének és nyereségességének javulása miatt.

Javította csütörtökön az OTP Bank forintbetéti besorolását a Moody's Investors Service, elsősorban a pénzintézet eszközminőségének és nyereségességének javulásával, valamint a megfelelő tőke, helyzettel és a jó finanszírozási profillal indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az OTP hosszú és rövid lekötésű forintbetét-állományának osztályzatát az eddigi „Baa3/Prime-3”-ról egy fokozattal „Baa2/Prime-2”-re emelte.

A bank hosszú és rövidtávú devizabetét-besorolását a Moody's az eddigi „Baa3/Prime-3” szinten megerősítette. A devizabetét-minősítésnek ezen a szinten szab felső határt a Moody's által Magyarországra érvényben tartott devizaadós-osztályzati plafon.

A cég az eddigi „Ba1”-ről egyidejűleg „Baa3”-ra javította az OTP Jelzálogbank kibocsátói minősítését, az anyavállalat osztályzatjavításával indokolva a lépést.

Az OTP Jelzálogbank felminősítése a Moody's szerint tükrözi a részleg magas szintű integrálódását, valamint azt, hogy az OTP Bank a teljes körű tulajdonos és a teljes körű garanciavállaló.

Az OTP Bank felminősítéséhez fűzött indoklásában a hitelminősítő kiemeli, hogy – amint azt a BCA-minősítés emelése is jelzi – javul a pénzintézet eszközminősége és nyereségessége, a bank megfelelő tőkeellátottságot tart fenn és jó a finanszírozási profil.

Az OTP nem teljesítő kinnlevőség-állománya – amely a Moody's meghatározása szerint a 90 napnál hosszabb ideje lejárt kötelezettségeket jelenti – a bruttó követelésállomány 12,2 százalékára csökkent június végéig a tavalyi év végén mért 14,7 százalékról, illetve a 2015 végén mért 17 százalékról.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ez a folyamat az OTP-csoport összes fontos piacán tapasztalható.

A nem teljesítő hiteltömeg még mindig magas, de az ebből eredő kockázatokat enyhíti, hogy a június végi állapot alapján az OTP hitelveszteségi tartalékolása a nem teljesítő követeléshányad 97,7 százalékát fedezi – áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében.

OTP Moody's felminősítés
Kapcsolódó cikkek