Pénz- és tőkepiac

A spanyol tőzsde húzza vissza az európai piacokat

A katalán függetlenségi törekvések hírére nagyot esett a spanyol tőzsde, amely visszafogja a nyugat-európai piacokat is.

Csökkentek az európai piacok szerdán, a tőzsdék gyengülését leginkább a spanyol részvények zuhanása okozta, miután a katalán elnök szerdán bejelentette, Katalónia napokon belül kikiáltja Spanyolországtól való függetlenségét – írja a MarketWatch.

A STOXX Europe 600 index 0,2 százalékkal, 390,10 pontra csökkent, egy kilenc napos erősödési szakaszt megszakítva, amely 2015 júliusa óta a leghosszabb volt.

Az önálló Katalóniát támogatók tüntetnek a gironai városháza előtt 2017. október 2-án, a katalán függetlenségről szóló, és a spanyol kormány által betiltott népszavazás másnapján. Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon.
Forrás: MTI

Az elszakadásról szóló döntés felkészületlenül érte a piacokat – állítja Jasper Lawler, a London Capital Group vezető elemzője. Zajos múltjuk és a gazdasághoz való szoros kapcsolódásuk miatt a shortolók a spanyol bankokat fogják célba venni bármilyen, Katalóniát érintő politikai instabilitás idején – tette hozzá az elemző.

Az IBEX 35 index 2 százalékot esett, 10049,30 pontra, ami március óta a legalacsonyabb kereskedési értéket jelenti.

A vasárnap tartott népszavazáson a katalánok 90 százaléka szavazott a függetlenségre. A 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. A spanyol kormány szerint illegális volt a referendum.

katalán függetlenség Katalónia tőzsde IBEX 35
Kapcsolódó cikkek