Pénz- és tőkepiac

Tőkeinjekciót kaphat az egészségügyi vagyonkezelő

Nem hozta lázba az egykori gyógyászati kutató-fejlesztő cégből vagyonkezelővé vált Nutex piacát a tőkeemelési tervek közgyűlési jóváhagyása.

Megkapta a Nutex Befektetési Nyrt. igazgatósága a felhatalmazást az újabb alaptőke-emelésre a társaság pénteki rendkívüli közgyűlésén. Arra kértek felhatalmazást a részvényesektől, hogy a társaság, illetve a részesedésével működő vállalatok terveinek elősegítése, végrehajtása, továbbá az akvizíció során megszerzendő céltársaság(ok) működésének és fejlesztésének finanszírozásához szükséges források biztosítása érdekében az alaptőkét a 2018. december 16-tól 2023. december 15-ig terjedő időszakban egy vagy több alkalommal, zárt körben vagy nyilvánosan, összesen legfeljebb 2 milliárd forintra felemeljék. A javaslatot a közgyűlés ellenszavazat nélkül elfogadta.

Öt év alatt 2 milliárd forintos tőkeinjekciót kaphat az egészségügyi vagyonkezelő
Forrás: Shutterstock

Egyúttal a közgyűlés megerősítette és jóváhagyta az igazgatóság augusztus 10-i határozatát, amely a társaság által 2009-ben kibocsátott átváltoztatható kötvények visszaszerzésére, az alaptőke zárt körben történő felemelésére, valamint az alaptőke felemelése során nem pénzbeli hozzájárulásként a társaság birtokába került átváltoztatható kötvények ügyvédi letétbe helyezésére vonatkozott. Ekkor zárt körben 2 434 966 darab E sorozatú törzsrészvényt bocsátottak ki.

Emellett a társaság által végrehajtandó tranzakciók részvényszükségletének biztosítására, illetve az akvizíciók és egyéb vásárlások ellenértékeként felhasználandó részvénymennyiség biztosítására, továbbá a árfolyam-ingadozása esetén (a gyors beavatkozás lehetőségeként) saját részvények megszerzésére is felhatalmazta a közgyűlés az igazgatóságot. Azzal a kitétellel, hogy ha visszterhes részvényszerzésre kerül sor, akkor az ennek során alkalmazott ellenérték részvényenként legalább 1 forint, míg legfeljebb az ügylet létrejöttét megelőző, a BÉT-en rögzített utolsó záróár 150 százaléka lehet. E felhatalmazás tizennyolc hónapra szól.

A honlapja szerint a Nutex (ex-Humet) fő tevékenysége még mindig a humifulváttartalmú gyógyászati készítmények kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. Ahogy arra a cégismertető emlékeztet, a társaság 1991-ben indította el a Humet elnevezésű gyógyszerkutatási projektet különböző betegségek nyomelemkészítményekkel történő gyógyítására, és 1994-ben kezdték meg a Humet-R készítmény értékesítését. Ehhez képest a 2016-os vezetőségi jelentésben azt olvashatjuk, hogy a társaság a korábbi években alapvetően egy saját vagyonát kezelő vállalattá vált, melynek tevékenysége eszközeinek, befektetéseinek me-nedzselése, koordinálása. A tavalyi esztendőt is ez jellemezte, csupán annyit emeltek ki, hogy a cég 2016-ban ­az immateriális javait bérbe adta, valamint beszerzett egy jelentősebb értékű hatóanyagot, amelyet még a tárgyévben értékesített is.

Az árfolyamábrára pillantva azt látjuk, hogy júliusban különösebb fundamentális háttér nélkül 70 forint közeléből 100 forint fölé tolták a vásárlók a kurzust. Ezt követően ugyan meredek korrekció következett, ám mégis 80 forint fölött ragadt az árfolyam. Az is igaz, hogy öt éve nem járt 150 forint felett a Nutex. A hétfői kereskedésben a 80 forintos szintet tesztelte a piac, vagyis egyelőre nem jöttek lázba a befektetők az akvizíciós kilátásoktól.

egészségügyi vagyonkezelő tőkeemelés Nutex
Kapcsolódó cikkek