Pénz- és tőkepiac

Részvénydarabolásra készülhet az Altera

Alig másfél hónap alatt megháromszorozódott az árfolyama a célok nélküli, viharvert kispapírként elkönyvelt Alterának. Ezt érdekesnek tartja a Lehn Consulting, s ráadásként még jöhet a darabolás.

Nagy utat tett meg szeptember közepe óta az Altera kurzusa. A befektetők 950 forintnál kezdték csipegetni az elmúlt egy évben 750 és 1650 forint között mozgó kispapírt. Október közepéig kisebb korrekciókkal 2000 forintig kúszott a kurzus. Majd az október 20-i egynapos felfüggesztést követően egyetlen lendülettel 3000 forintig szárnyalt az árfolyam, s azóta is a 2750 és 2950 forintos szintek között sávozik.

Bár fundamentálisan nem indokolható a kurzus másfél hónapon belüli megháromszorozódása, néhány érdekes momentum mégis túlmutat a kispapírok iránti általános éhségen. Az egyik, hogy október 20-án 10 százalékot meghaladó részesedést szerzett a cégben a Lehn Consulting AG, ami azért érdekes, mert nemrégiben a Lehn Consulting kiszállt egy másik cégből: eladta meghatározó Appeninn-részesedését a Konzum csoportnak.

Az is érdekessé teszi a papírt, hogy november 16-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze a társaság. A közgyűlési előterjesztések harmadik napirendi pontja szerint az igazgatóság azt javasolja, hogy a társaság új gazdasági céljainak elérése érdekében valamennyi részvénysorozat tekintetében alakítsa át a részvényeket úgy, hogy az alaptőke mértéke és a részvényekhez fűződő jogok azonosak maradnak, de a részvények darabonkénti névértéke 1000 forint összegről 100 forintra csökken, vagyis a tízszeresére növekszik a részvények darabszáma.

Bármily csábítóan hangzik a részvénydarabolás, az alacsonyabb árfolyam jellemzően forgalombővítő és likviditásnövelő hatású, ha olyankor következik be, amikor a cég stabilan, jól teljesít. Ám most olyan részvényt készülnek feldarabolni, amelynek a kibocsátója az idei évre nem is fogalmazott meg eredményvárakozást. Az augusztusban közzétett féléves jelentés szerint pedig az idei első 6 hónapban negatív befektetési eredményt értek el, igaz, ezt a gyenge dollárral magyarázták. Mindenesetre az eredményt a visszavásárolt részvényekkel korrigálva azt kapjuk, hogy az idei első fél évben egy részvényre vetítve 155 forint veszteséget ért el a társaság.

Nagy meglepetés persze nem érte a féléves jelentést lapozgató befektetőket, hiszen az Altera pályája már a Buda-Cash-botrány idején megbicsaklott. Nem véletlen, hogy tavaly „minden megoldás” előkészítésére kapott felhatalmazást a menedzsment, beleértve a saját részvények eladását, a tőkeemelést és a tőkecsökkentést, az új részvények és kötvények kibocsátását, sőt végső soron még a tőzsdei kivezetés is szóba került.

A részvénydarabolás arra utal, hogy egyelőre a parketten keresi a megoldást a társaság, s megpróbálják meglovagolni a kispapírralit. Nem árt azért az óvatosság, mert a korábbi hazai részvényaprítások csak a blue chipek (OTP, Richter, Mol) esetében jöttek be maradéktalanul. A kisebb papírok körében már vegyes a kép: az FHB például 2005-ben felülteljesített, míg a Pannergy 2007-ben csak szinten maradt, az ANY pedig 2008-ban alulteljesített a darabolás után.

Altera BÉT A
Kapcsolódó cikkek