Pénz- és tőkepiac

Történelmi léptékű befektetés az Uberben

A közösségi közlekedéssel foglalkozó cégbe egy japán konglomerátum vásárolná be magát.

Az Uber igazgatótanácsa vasárnap több milliárd dolláros befektetésről egyezett meg a SoftBank japán konglomerátummal. Amennyiben a startupok történelmében példátlan volumenű üzlet valóban végbe megy, hatalmas változások állhatnak be a vállalat irányításában.

Három névtelen forrás is azt állítja: az Uber-részvények 14 százalékát vásárolhatja meg a SoftBank által vezetett konzorcium, amelynek következtében a japán befektetők 1 milliárd dollár értékben vásárolnának friss részvényeket. Emellett további 9 milliárd dollárt költenének már meglévő részvényekre.

„Hisszük, hogy ez az egyezség jelzi a vállalat hosszabb távú potenciáljába vetett hitet. Végeredményben mindez elősegíti majd a technológiai jellegű befektetéseinket, valamint a hazai és külföldi terjeszkedésünket egyaránt. Mindeközben a vállalat vezetése is szilárdabbá válhat” – olvasható az Uber közleményében.

Az Uber vezetősége október harmadikán döntött a japán céggel való együttműködésről, amely a vállalat számára azért is lenne szerencsés választás, mert az üzlet eredményeként a Benchmark nevű kockázati tőkealap elállna az Uber társalapítója, Travis Kalanick ellen indított perétől. (A cégben 13 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Benchmark azzal vádolja az alapítót, hogy félrevezette részvényeseit.) Bár a vállalat vezetőségében továbbra is jelen van, a vezetőség döntéshozatalában történt újítások miatt Kalanick befolyása egyre csökken. A japán partnerséggel pedig teljesen új útra léphetne a San Francisco-i székhelyű startup.

A SoftBank az utóbbi időben számos komoly befektetést hajtott végre. 2013-ban a Sprint nevű telekommunikációs cégben szereztek többségi tulajdont, majd 2016-ban összesen 32 milliárd dollárért vették meg az angol ARM Holdings nevű tech céget. Emellett megszerezték a Boston Dynamics nevű robotikával foglalkozó vállalatot is, míg a new york-i WeWork startupban 3 milliárd dollár értékben vásároltak részvényeket.

 

Travis Kalanick Softbank Uber
Kapcsolódó cikkek