Pénz- és tőkepiac

Elindult tíz közepes méretű cég részvényeinek elemzése a BÉT honlapján

Az új szolgáltatás indításával a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) célja az, hogy tovább növekedjen a befektetői bizalom a kisebb papírok iránt, és emelkedjen a kereskedői aktivitás az érintett részvények esetében.

December 12-től rendszeresen és díjmentesen elérhető tíz közepes méretű elemzése a BÉT honlapján, továbbá az elemzésekről készült hírlevelekre is fel lehet iratkozni – derült ki a BÉT közleményéből. A likviditás elősegítése érdekében angol nyelven is elkészülnek az elemzések, és a BÉT az árjegyzéssel is megbízza az erre fizetség ellenében vállalkozó tőzsdetagokat.

Külföldön már nem ismeretlenek az ilyen független forrásból származó elemzések. Példa lehet erre a Deutsche Börse kkv piaca, a Scale is. Az ott olvasható elemzésekkel a befektetői döntések megalapozottságát, a tőzsdei forgalom és likviditás erősítését segíti elő a német

Máté-Tóth István, a BÉT kereskedésért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettes szerint

a BÉT az új szolgáltatáson keresztül gyakorlatilag a másodpiac fejlesztésébe invesztál azzal, hogy semleges szereplőként az elemzés mellett árjegyzést is vásárol a programban résztvevő tőzsdetagtól.

A feladatokat úgy osztották ki, hogy a BÉT tőzsdetagjai egy zártkörű, meghívásos tenderen vettek részt, ahol 5-5 részvény elemzésére és árjegyzésére pályázhattak. Végül a következő négy befektetési szolgáltató kezdi meg a tíz papír elemzését és árjegyzését.

  • Concorde – Appenin, CIG Pannónia, Duna House
  • OTP – PannErgy, Rába, Zwack
  • MKB – Alteo, Masterplast
  • Wood – ANY, Graphisoft Park
  • A fentiek közül már publikus a Concorde angol és magyar nyelvű Duna House elemzése.

    BÉT árjegyzés tőzsde elemzés
    Kapcsolódó cikkek