Pénz- és tőkepiac

Hároméves csúcson a réz ára

A London Metal Exchange-en a réz tonnánkénti ára november végén elérte a 7 ezer dollárt.

A London Metal Exchange-en a réz tonnánkénti ára november végén elérte a 7 ezer dollárt. Két éve még rekordalacsony áron, 4500 dollár alatt lehetett megvásárolni ugyanezt a mennyiséget. Csak idén 24 százalékkal került feljebb a réz jegyzése, ráadásul a középtávú kilátások is optimisták.

A finomított réz iránti kereslet idén 4 százalékkal nő, a fő felvevőpiacok az elektromosautó-gyártás és a kínai energetikai beruházások.

A 6600 dollár feletti tonnánkénti ár – így a mostani árszint is – ösztönzőleg hat új bányák feltárására, ezzel a vezető kitermelő Chile pozíciói gyengülhetnek. Ha viszont visszaesik a réz ára, az az új feltárások elhalasztását és a kitermelés koncentrációját eredményezheti.

Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy Kínában csökkenne a réz iránti kereslet, ebből kiindulva a 10 ezer dolláros tonnánkénti árat sem tartják elképzelhetetlennek a szakértők. A Bloomberg Intelligence konszenzusa szerint jövőre még kiegyensúlyozott lesz a piac, 2019-től viszont már keresleti piac lesz jellemző, öt év múlva pedig a globális éves hiány 400 ezer tonna körül alakul. Az optimista jövőkép nem véletlen, az évente értékesített 50 millió elektromos autó éves szinten 5,5 millió tonnával növeli a réz iránti keresletet, az ágazat szerepe olyannyira meghatározó, hogy a rézfelhasználás 24 százaléka már az autógyártás ezen szegmenséhez köthető. Egy ilyen típusú autóba ugyanis átlagosan 109 kilogramm rezet építenek be.

Egy kockázati tényező azonban mégis van a kínai gazdasággal kapcsolatban, hiszen az ázsiai országban októberben hároméves mélypontra estek a lakáseladások, a JPMorgan Chase várakozása szerint pedig jövőre 6 százalékkal csökken a lakóingatlanok értékesítése. Szintén lefelé hajthatja a réz jegyzését az árutőzsdéken, hogy míg tavaly 29 százalékkal nőtt a kínai villamosenergia-hálózat infrastrukturális fejlesztésére fordított pénz, 2017-ben már a legjobb esetben is csak stagnálással zárulhat az év.

London Metal Exchange réz JPMorgan Chase
Kapcsolódó cikkek