Pénz- és tőkepiac

Messze még a kamatemelési ciklus vége

Az amerikai hozamgörbe 2017-ben formáját tekintve tovább laposodott, azaz a két- és a tízéves állampapírhozamok különbsége a válság előtti szintre süllyedt.

Az amerikai hozamgörbe 2017-ben formáját tekintve tovább laposodott, azaz a két- és a tízéves állampapírhozamok különbsége a válság előtti szintre süllyedt. Az amerikai piacon a befektetők előszeretettel használják a fenti hozamkülönbözetet a gazdasági ciklussal kapcsolatos kilátások vizsgálatánál. A mutatót egyfajta recessziós indikátorként is szokták alkalmazni, mivel ha az elmúlt négy gazdasági ciklusban negatív értéket vett föl, az a közelgő előjelének bizonyult.

Ha pontos indikációt akarunk a hozamkülönbség jövőbeli változásáról, elengedhetetlen a fenti összefüggés hatásmechanizmusának jobb megértése. A hozamkülönbség leegyszerűsítve azt mutatja meg, hogy a kötvénypiaci szereplők milyen monetáris politikai lépéseket várnak az amerikai jegybanktól (Fed). A kamatemelési várakozások fokozódása a kétéves hozamban relatíve nagyobb emelkedést okoz, mint a tízévesben.

A hozamkülönbözet extrém módon negatívvá válása pedig azt jelzi, hogy a piaci szereplők a hosszabb futamidejű kötvények esetében már a kamatvágásokat árazzák, ami a kamatciklus várható fordulópontjára utal, és egyben a közelgő recessziónak is jó indikátora.

A jelenlegi gazdasági ciklusban a korábbiakban tapasztalthoz képest jóval lassabban megy végbe a gazdaság felzárkózása, és ezzel összhangban a Fed csupán mérsékelt ütemben halad a kamatemelési ciklusban, így a két- és a tízéves hozamok közti különbség csak lassan csökkent.

Az amerikai gazdaság következő évre várható kedvező teljesítménye mellett az a jegybanki cél körül mozoghat, így a moderált kamatemelési ciklus folytatódására lehet számítani. Ezzel összhangban fokozatosan csökkenő hozamkülönbözet várható, ami előreláthatólag jövőre még nem éri el a negatív tartományt, azaz még messze van a kamatemelési ciklus vége. Ezért 2018-ban a hozamgörbe folyamatos laposodásából profitáló befektetések kedvező hozamot biztosíthatnak.

kamatemelés Fed amerikai hozamgörbe kamatemelési ciklus
Kapcsolódó cikkek