Pénz- és tőkepiac

Négyéves csúcson az infláció Romániában

Novemberben folytatódott a román inflációs ráta emelkedése, amely az előző havi 2,6 százalékról 3,23 százalékosra emelkedett. Legutóbb 2013 augusztusában jegyeztek ennél magasabb, 3,67 százalékos értéket, azaz több mint négy éves csúcsra hágott a fogyasztói árindex Romániában – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A nem élelmiszer jellegű iparcikkek 4,12 és az élelmiszerek 3,88 százalékos drágulása egyaránt hozzájárult az emelkedéséhez, miközben a szolgáltatások csak 0,1 százalékkal kerültek többe.

A fogyasztói árindex októberhez képest 0,66 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszerek 0,9 százalékkal, az élelmiszerek 0,6 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,3 százalékkal drágultak.

A román jegybank november elején 2,7 százalékra emelte az idei inflációs előrejelzését a három hónappal korábban közölt 1,9 százalékos várakozásához képest.

Az éves inflációs ráta másfél év után, januárban került ismét pozitív tartományba, azóta gyors ütemben nő, miután kétszámjegyű emelkedést mutat, mind az mind a belföldi fogyasztás.

Növekvő ipari megrendelések

Októberben 19,4 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában a tavalyi tizedik hónaphoz mérten – közölte kedden a román országos statisztikai intézet. A növekedés főként a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyek új megrendelése 29 százalékkal haladta meg a tavaly októberieket.

Az előző hónaphoz mérten az új megrendelések 7,7 százalékkal emelkedtek.

A statisztikai intézet szintén kedden közölte, hogy az iparvállalatok árbevétele októberben 17,2 százalékkal nőtt a tavalyi tizedik hónaphoz mérten. Az év első tíz hónapjában a bővülés 11,6 százalékos volt.

Az év első kilenc hónapjában 7,7 százalékkal nőtt a román ipari termelés, amely a belföldi fogyasztás után a második legfőbb hajtóereje a gazdaság növekedésének. Az októberi termelési adatokat szerdán teszi közzé a statisztikai intézet.

A román gazdaság az év első három negyedévében 7 százalékkal nőtt. A bukaresti kormány az idei évben a bruttó hazai termék 6,1 százalékos bővülésére számít.

 

román infláció Románia infláció inflációs ráta
Kapcsolódó cikkek