Pénz- és tőkepiac

Szépen menetel az osztalékpapír

Széles sávban adják és veszik a pesti parkett egyetlen osztalékelsőbbségi részvényét, amelynek évi 50 forintos kifizetéséhez eddig órát lehetett igazítani.

November második felétől egyre nagyobb hullámokat vet a Forrás B sorozatú részvényének árfolyama. Előbb 1015 és 1070 forint között sávozott, majd az 1000 forint és 1200 forint közötti sávra tágult a mozgástér.

A sáv teteje egyúttal éves csúcsot is hozott december 4-én. Mindezt különösebb fundamentális hír nélkül. Hacsak azzal nem magyarázzuk a piaci izgalmat, hogy november 17-én bejelentették: leányvállalatuk, a Kreditor Zrt. egyszemélyes tulajdonlásával megalapította a Rubber Invest Gumifeldolgozó és Kereskedelmi Kft.-t, 97 millió forint jegyzett tőkével, amelyben a Forrás közvetett tulajdoni hányada 60 százalékos. Nos, nem különösebben meglepő a szélsőséges árfolyammozgás, mióta megint divatba jöttek a kispapírok a pesti parketten.

Igaz, a befektetőknek nincs különösebb okuk panaszra, hiszen a BÉT egyetlen osztalékelsőbbségi részvényének szeptember eleji menetrendszerű kifizetéséhez szinte órát lehet igazítani. Az idén is odaadták osztalékként a névérték 5 százalékát, 50 forintot részvényenként.

Annak ellenére is, hogy a tavalyi évet 196,27 millió forintos adózás előtti veszteséggel zárták. Ráadásul a negatív folyamatok az idei első negyedévben is folytatódtak. Az első három hónap adózás előtti eredménye 71,9 millió forint lett – mínuszban. Igaz, a 16,8 millió forintos realizált nettó árbevétel 200 ezer forinttal meghaladta az egy évvel korábbi azonos időszak adatát. Továbbá az első negyedévben felmerült 41,2 millió forintos költség és ráfordítás 2,2 millióval alacsonyabb volt a tavalyi első negyedévhez képest.

Még szerencse, hogy a második negyedévi számokat két üzletrész eladása erősítette. Nyár elején előbb a Badacsony Park Ingatlanforgalmazó Kft. 114 millió forint összegű törzstőkéjének száz százalékát megtestesítő üzletrészt adták el 291,79 millió forintért, majd az Iglói Úti Lakópark Kft. 100 millió forint összegű törzstőkéjének 100 százalékát megtestesítő üzletrészétől váltak meg, szintén adásvételi szerződés keretében, 2,2 millió euró plusz 204,67 millió forintért. Nem meglepő, hogy a féléves jelentés szerint az idei első hat hónapot 590 millió 921 ezer forintos adózás előtti eredménnyel zárták.

További optimizmust kölcsönözhet a befektetőknek a november 19-én közzétett időközi vezetőségi beszámoló, amelyből kitűnik, hogy a társaság az idei harmadik negyedévet 332 millió 800 ezer forint adózás előtti eredménnyel zárta. Az is figyelmet érdemel, hogy a bankszámlapénzek és a készpénzállomány könyv szerinti értéken vett összesített állománya szeptember 30-án 1 milliárd 52 millió 400 ezer forint volt.

Más szóval, ha figyelmesen átbogarásszuk a társaság közzétételeit, akkor van ok az optimizmusra. Más kérdés, hogy az emelkedő árfolyam lassan leamortizálja az obligát 50 forintos hozamát, amely néhány éve 600 forintos árfolyamon egészen attraktív volt, az elmúlt esztendőkben kicsivel 900 forint fölött még elfogadható. De dagadó kurzus mellett és felfelé mutató kamatkörnyezetben?

BÉT Osztalékpapír
Kapcsolódó cikkek