Pénz- és tőkepiac

Alig csökkent a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapok vagyona tavaly decemberben mindössze 0,1 százalékkal, 6 milliárd forinttal csökkent a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz). A szervezet tagjai 2017 december végén 6135 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, egy év alatt 5,7 százalékkal, 331 milliárd forinttal nőtt az alapok vagyona.

Tavaly decemberben 16 milliárd forinttal több tőke áramlott az alapokba, mint amennyi távozott. A rövid és szabad futamidejű kötvényalapok, a tőkevédett alapok és az abszolút hozamú alapok kivételével a többi kategória esetében mindenhol tőkebeáramlás volt, illetve a pénzpiaci alapoknál a tőkemozgások eredője gyakorlatilag nulla.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,7 százalékkal, 654,4 milliárd forintra csökkent decemberben. A legnagyobb visszaváltások az euróövezeti likviditási (5,6 milliárd forint) és pénzpiaci (4,6 milliárd forint) alapoknál voltak. A hazai likviditási alapokba ugyanakkor 5,4 milliárd forint, a hazai pénzpiaci alapokhoz 4,5 milliárd forint friss tőke érkezett. A tavalyi évben közel harmadával, 32,3 százalékkal csökkent a pénzpiaci alapok vagyona.

Forrás: Shutterstock

A kötvényalapokból 14,5 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők decemberben. A rövid kötvényalapokból 17,3 milliárdnyi tőke távozott, míg a szabad futamidejű kötvényekből 4,2 milliárdnyi. A hosszú futamidejű kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat 7,8 milliárd forinttal. A kötvényalapok vagyona így 1,2 százalékkal csökkent, és december végén 1171,5 milliárd forintot tett ki. A kötvényalapok vagyona jelenleg a legnagyobb annak ellenére is, hogy éves szinten 13,6 százalékkal csökkent a vagyonuk.

A vegyes alapokba mintegy 19 milliárd forintnyi tőke érkezett az elmúlt hónapban, a hozamok nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, de a kategória vagyona így is 1,9 százalékkal, 1003,5 milliárd forintra emelkedett az év végére. Éves szinten 31,9 százalékkal nőtt a

A részvényalapokba 0,4 milliárd forint tőke érkezett, amin a hozamok is javítottak, így vagyonuk 1 százalékkal, 380,6 milliárd forintra emelkedett decemberben. Éves szinten a növekedés elérte a 32 százalékot, ami a harmadik legmagasabb érték az árupiaci és az ingatlanalapok után.

A tőkevédett alapokból 1,9 milliárdnyi tőke távozott, amit a hozamok nem tudtak tompítani, így a vagyon 8,2 százalékkal, 188,3 milliárd forintra csökkent. Éves szintén sem kedvező a kategória vagyonának alakulása, hiszen a csökkenés 41,8 százalékos, a nettó eszközérték pedig 200 milliárd alá zuhant. 2017-ben ez a kategória szenvedte el a legnagyobb vagyonvesztést.

Az abszolút hozamú alapokból decemberben 5,8 milliárdnyi tőke távozott és a hozamok sem tudták segíteni a gyarapodást, így a vagyon nagysága 1 százalékkal csökkent. A kategória vagyona impozánsan, 30,6 százalékkal növekedett az év során, de év végére megtörni látszik a lendület. A kategória vagyona júniusban lépte át az 1000 milliárdot és jelenleg a második legnagyobb, 1080,2 milliárd forinttal.

A származtatott alapoknál decemberben az értékesítések 6,5 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat, a hozamokkal együtt a vagyonváltozás 3,5 százalékos volt. A tavalyi évben a kategória vagyona 20,5 százalékkal nőtt és némileg meghaladta a 200 milliárdot.

Az ingatlanalapokba tavaly decemberben 17 milliárdnyi friss tőke érkezett, a hozamok is pozitívak voltak, így 1,8 százalékkal nőtt a kategória vagyona, év elejétől pedig 35 százalékos volt a növekedés.

A kategória vagyona októberben lépte át az ezer milliárdos határt, december végén 1064 milliárd forint volt.

A Bamosz közleménye szerint ilyen dinamikus növekedés mellett akár az abszolút hozamú alapok vagyonát is túlszárnyalhatja egy-két hónap alatt, és a trend folytatódásával 2018 végére az ingatlanalapok rendelkeznek majd a legnagyobb vagyonnal.

Az árupiaci alapoknál 0,8 milliárd forint tőkebeáramlás volt decemberben, és a hozamok ezen még javítani is tudtak, így a kategória vagyona 4,3 százalékkal nőtt. Éves szinten 76 százalékkal nőtt a vagyon, de így is alig haladja meg az 50 milliárd forintot, az árupiaci alapok a legkisebb kategória.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál tőkekiáramlás volt az év utolsó hónapjában, amit a hozamok nem tudtak korrigálni, így a vagyon nagysága 1,8 százalékkal csökkent. A teljes évben a vagyon 8,2 százalékkal lett kevesebb, 229 milliárd forint volt december végén.

részvényalapok kötvényalapok pénzalapok befektetési alapok Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége ingatlanalapok
Kapcsolódó cikkek