Pénz- és tőkepiac

Hátsó kapun át térne vissza a tőzsdére a Dell

A meglepő megoldások mestere nagy dobásra készül: Michael Dell saját leánycégével vásároltatná fel a nevét viselő számítógépgyártó óriást. A VMware szoftvergyártó elismert tőzsdecég, így a parkettre való visszatérés útja simának ígérkezik.

Trükkös megoldással, a hátsó ajtón át térne vissza a tőzsdére a világ egykor legnagyobb számítógépgyártója, a Dell Technologies. A New York-i parkettet 2013-ben hátrahagyó Dell az úgynevezett reverz modellt alkalmazná, ami abból áll, hogy a birtokában lévő és börzei szereplő VMware szoftvergyártóval „vásároltatná fel” magát, így egyből tőzsdei jogosítványt szerez, nem mellesleg elkerüli a megszokott bevezetéssel (IPO) járó extra költségeket és kötöttségeket – értesült cég közeli, de névtelenséget kérő forrástól a CNBC.

A VMware zártkörű tőkeemelést hajtana végre a Dell megszerzése érdekében, az e célból kibocsátott friss részvényeket pedig a számítógépgyártó tulajdonosai később eladhatnák a tőzsdén.

A Wall Streeten nem lelkesednek az ötletért, ezt jelzi a VMware árfolyamának 16 százalékos zuhanása. A cég az üzleti szoftvergyártók versenyben a második helyen áll, az idén – a hétfői összeomlásig – kurzusa 9,9 százalékkal nőtt, meghaladva az S&P500-as index 6,91 százalékos menetelését.

Michael Dell saját leánycégével vásároltatná fel a nevét viselő számítógépgyártó óriást
Forrás: AFP/Robert Lever

A Dell piaci értékét a cég kivonulása óta nem ismerjük, de vélhetően messze alatta marad a 100 milliárd dollárnak. A virtuálisvalóság-szoftvereket gyártó VMware-ben 80 százalékos részesedése van a Dellnek, amely a céget az EMC adattároló és feldolgozó óriásvállalat 2015-ben történt 67 milliárd dolláros felvásárlása során szerezte meg a Michael Dell cégalapító-vezérigazgató által elhatározott stratégiaváltás jegyében.

Azóta is ez volt a technológia szektor legnagyobb akvizíciója. A Dell a folyamatosan csökkenő személyi számítógép-eladások miatt döntött akkor úgy, hogy a hangsúlyt a jövő üzletága, azaz a felhőszolgáltatások irányába kell eltolni, mert a profit onnan biztosabban folyik be, mint a hagyományos eszközök gyártásából és forgalmazásából. A Gartner piackutató adatai szerint a PC-piac hatodik éve folyamatosan zsugorodik, tavaly forgalma 2,8 százalékkal esett vissza a 2016-oshoz viszonyítva.

Emlékezetes, hogy a Dell volt az első olyan nagy számítógépgyártó, amely a just-in-time rendszerben dolgozott, s így a megrendelések teljesítésén túlmenően drágán finanszírozható raktárkészletekkel nem rendelkezett. A piacvezető helyét azonban így is elvesztette előbb a Hewlett-Packarddal, majd az azóta egyeduralkodóvá vált kínai Lenovóval szemben. Utóbbi az IBM PC-üzletágának felvásárlásával alapozta meg sikerét.

A számítástechnika valamennyi válfajában otthonosan mozgó Dell a tőzsdét 2013-ban, viharos belharcok közepette hagyta el. Segítségére volt a Silver Lake magántőke-társaság, amely most apránként kiszállna a cégből, miután annak idején oroszlánrészt vállalt Michael Dell 24,9 milliárd dolláros magánosítási akciójának finanszírozásában, 18 százalékos pakettre szert téve ezzel.

A házhoz jövő friss tőke segítene a Dell 52,5 milliárd dollárra rúgó adósságállománynak csökkentésében, hiszen a cég csak kamatokra évi kétmilliárd dollárt fizet. Mellesleg Donald Trump új adótörvénye is ellenük dolgozik, mert ezután csak az éves EBITDA 30 százalékáig írhatják le adójukból a kamatokra kiadott összeget.

dell reverz modell Michael Dell VMware szoftvergyártó
Kapcsolódó cikkek