Pénz- és tőkepiac

Kiszórja a bóvlipapírokat az EKB

Az EKB közölte: eladta a Steinhoff International, a botrányok által sújtott dél-afrikai holdingcég európai lányvállalatától vásárolt kötvényeit.

Először fordult elő az euróövezeti kötvényvásárlási programban, hogy az Európai Központi Bank (EKB) leírta a veszteséget, és megvált egy vállalat rossz kötvényeitől. Hét elején az EKB közölte: eladta a Steinhoff International, a botrányok által sújtott dél-afrikai holdingcég európai lányvállalatától vásárolt kötvényeit, mert a céget a Moody’s még decemberben a bóvli kategóriába sorolta. A Steinhoff Magyarországon a Kika, az Extreme Digital és a Pepco révén van jelen.

Az EKB nem tette közzé, mekkora értékben vásárolt a vállalat kötvényeiből, de sajtóinformációk szerint nagyjából 100 millió

euró értékben. Ebből most 50 milliót kénytelen leírni veszteségként, ami elenyésző összeg az EKB 2,5 ezermilliárd eurós programjához képest. A jegybank korábban egyszer már megvált egy brit bányacég, a Glencore kötvényeitől, mivel a vállalat székhelyet váltott, és elhagyta az euróövezetet.

Bruno Steinhoff a cég részvényeinek frankfurti bevezetésekor még aligha számított a csődre
Forrás: AFP

Az elemzők alapvetően kedvező fejleménynek tartják a rossz kötvények eladását. Nagy össztűz zúdult az EKB-ra a Steinhoff miatt – mondta lapunknak Móró Tamás. A Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője hangsúlyozta: a Steinhoff-fal viselt kockázat elenyésző a program összegéhez képest, mégis jelentőségteljes, hogy Mario Draghi személyesen beszélt az esetről.

Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője a piacok felé irányuló pozitív üzenetnek nevezte az eladást, amivel a bank azt sugallja: nem „repül rá” minden kötvényre. A jegybank kihátrál a rossz vállalatok mögül, tehát működik a szelekció a piacon, ez pedig erősíti a prudenciát – vélte az elemző. Nem a Steinhoff az egyetlen bóvlikötvény a jegybanknál. Az EKB adatai alapján a UBS kiszámolta, hogy 18 milliárd euró értékben huszonhat olyan cég kötvényeit vásárolta meg a jegybank, amelyeket bóvliba sorol valamelyik hitelminősítő. Kérdéses, hogy ezekkel a vállalatokkal kezd-e valamit a pénzintézet, mint ahogy az is, kinek lehetne eladni a kötvényeket. A központi bank azt sem tette közzé, most ki vásárolta meg a nagyjából 50 millió eurót érő kötvényállományt, és közel sem biztos, hogy a többi bóvlikötvény mindegyikétől meg tud majd válni, amikor akar.

EKB qe búvli kötvény
Kapcsolódó cikkek