Pénz- és tőkepiac

Talpra állhat még a General Electric

Az új vezérigazgató elszántsága minden megszólalásában érezhető, és egyebek mellett a General Electricet ezért sem szabad teljesen leírni.

A részvényárfolyamok tekintetében a 2017-es év egyik legnagyobb vesztese a General Electric (GE) volt, papírjai több mint 40 százalékot veszítettek értékükből egy erőteljesen bikapiaci hangulatban. Egyelőre úgy tűnik, hogy a nagy feltámadás az idei év elején sem érkezett el, de vajon hosszabb távon lehet-e jó döntés GE-részvényeket vásárolni? A vállalat nemrég közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentése ismét elmaradt a várakozásoktól, miközben az amerikai értékpapír-felügyelet vizsgálatot indított a társaság ellen – ez hétéves mélypontra taszította a részvények árfolyamát.

Az új vezérigazgató, John Flan­nery azonban meggyőződéssel állítja, hogy a vállalat újrastrukturálása megkezdődött. Kérdés, hogy minden problémára van-e megfelelő válasz, és a tervek valóban megvalósíthatók-e. Szakértők szerint három lehetőség lenne a cég megmentésére: fel kellene darabolni, és a jobban teljesítő üzletágakat eladni, folytatni kellene az értékesebb eszközök apránkénti eladását a cash-flow rendbetétele érdekében, valamint egyesével végig kellene nézni az összes üzletágat, és mindegyikben alapos nagytakarítást végezni, elsősorban a hatékonyság növelésének szem előtt tartásával.

Úgy tűnik, hogy John Flannery az utóbbinak vágott neki, de az sincs kizárva, hogy kudarc esetén bizonyos üzletágakat eladnak. Egyelőre a költségcsökkentésekre helyezik a hangsúlyt, már bejelentették, hogy az idén legalább 1,7 milliárd dollárral faragják le a kiadásokat.

Az új vezérigazgató elszántsága minden megszólalásában érezhető, és egyebek mellett ezért gondolom, hogy a General Electricet nem szabad teljesen leírni. Ha a grafikonra pillantunk, a 15 dolláros szint amúgy is fontos alátámasztásnak tűnik, és mindez megtámogatva néhány bizalomra okot rekonstrukciós döntéssel alapot adhat a részvények hosszabb távú emelkedésének.

John Flan­nery STRATÉGIA General Elctric
Kapcsolódó cikkek