Pénz- és tőkepiac

Akár magasabb osztalékra is futná a Zwacknál

A magas bázis miatt nem vártak kiugróan jó negyedévet a Zwacktól, ezt a hatást enyhítheti, hogy ebben a pénzügyi évben kétszer lesz húsvét.

A várakozásokhoz képest jól alakult a Zwack Unicum Nyrt. 2017–2018-as pénzügyi évének harmadik negyedéves gyorsjelentése Rátkai Orsolya, az OTP Bank Elemzési Központjának elemzője szerint. „Az egy évvel korábbi magas bázis miatt nem vártunk árbevétel-növekedést. Készletezési hatás volt a piacon, jogszabályi változás következtében a nagykereskedők jelentős tételben vásároltak 2016 végén Kalinka vodkát. A népegészségügyi termékadó (NETA) 2017 elején bevezetett módosítása folytán szélesebb termékkörre vonatkozott a literenkénti 900 forintos így sok vásárlást hoztak előre” – mondta Rátkai Orsolya.

A jogszabályi változás miatt sok vásárlást előrehoztak a nagykereskedők
Forrás: MTI | Fotó: Illyés Tibor

Az elemző szerint jó hír a befektetőknek, hogy a Zwack sikeresen javított az eredményességén. „Annak ellenére szerény maradt a bérköltségek növekedése, hogy a dolgozók kétheti jutalmat is kaptak, és ebben a szektorban is érződik az országban tapasztalható munkaerőhiány. A bruttó fedezet is a hosszú távú átlag felett alakult. Az 55 százalékos várakozással szemben 57 százalék lett, alig elmaradva az egy évvel korábbitól.

A társasági adó csökkentése az adózott eredményben érezteti hatását: a harmadik negyedévben 1,5 milliárd forintról 1,63 milliárdra emelkedett” – tette hozzá az elemző.

A belföldi keresletnövekedés miatt jók a cég kilátásai. A Kalinka vodka eladásainak csökkenését ellensúlyozza, hogy ebben a pénzügyi évben két húsvéti szezon is magasabb értékesítési számokat hozhat. „Az égetett szeszes italok piacán a karácsonyi és a húsvéti szezon számít rendkívül erősnek. Így az április elején kezdődő 2018–2019-es pénzügyi évben a két húsvét a szokásosnál magasabb bázist jelenthet ” – hívta fel a figyelmet az elemző, aki a jelenleg is tartó pénzügyi évben összesen 23,9 milliárd forintos bruttó árbevételt, 14,1 milliárd adókkal csökkentett árbevételt és 2,46 milliárdos üzemi eredményt, valamint 2,06 milliárd forintos adózott eredményt várt.

„Az év egészére várt üzemi, illetve adózott eredmény azért alacsonyabb az első kilenc hónapban elért 2,98, illetve 2,52 milliárd forintnál, mert a január–márciusi negyedév hagyományosan gyenge a szektorban, míg az október–de­cemberi kiugróan magas a karácsonyi vásárlások miatt” – hívta fel a figyelmet Rátkai Orsolya, aki 1010 forint egy részvényre jutó eredménnyel számol egész évre. „A korábbi osztalékfizetési rátával kalkulálva 950 forint lehet a részvényenként fizetendő Ez ennél több is lehet, ha az eredménytartalékból is fizetnek osztalékot a részvényeseknek. Az eredménytartalék a jelenlegi, 4,97 milliárd forinthoz hasonlóan magas legutóbb a 2014–2015-ös üzleti évben volt. Akkor 4,8 milliárd forintot ért el, és részben annak terhére fizettek magasabb osztalékot. Ez korántsem biztos, hogy megismétlődik, hiszen a beruházások finanszírozásához is felhasználhatnak belőle” – mutatott rá az elemző.

A tömény italok piacán egyébként erős a versenyhelyzet, amit az otthoni pálinkafőzés 2010-es engedélyezése is erősít mind a mai napig. A Zwack a 2009 márciusában zárult pénzügyi évében 21 milliárd forintos adókkal csökkentett árbevételt ért el, egy évre rá 15 milliárdot, két év múlva pedig 12 milliárdot. Ez az utóbbi szint tartósan fennmaradt, és csak enyhén emelkedett az elmúlt években.

osztalék Zwack negyedév
Kapcsolódó cikkek