Pénz- és tőkepiac

CIB Alapkezelő: az idén is fókuszban maradnak a részvények

Ebben az évben is a részvénypiacok dominanciájára és mérsékelt világpiaci kockázatokra számít a CIB Alapkezelő, amely 2017-ben a piaci átlagnál jóval magasabb növekedést ért el.

A Bamosz tagjai által kezelt alapok nettó eszközértékének bővülésére mért 5,7 százalékot jelentősen meghaladó módon, 10 százalékkal emelkedett tavaly a CIB Alapkezelő által kezelt átlépve a 450 milliárd forintos határt – hangzott el a társaság vezetői által tartott mai sajtótájékoztatón.

Ezzel a társaság 7,1-ről közel 7,4 százalékra növelte a piaci részesedését.

Demeter Gábor, a CIB Alapkezelő értékesítési vezetője közölte: a korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is a vegyes alapok iránti érdeklődés dominált: a 2016-ban indult CIB Reflex Alapok Alapjában kezelt vagyon 23 milliárd forinttal bővült, és ezzel a piaci egészét tekintve is a legjelentősebb kezelt vagyon-növekedést érte el. A vegyes konstrukciók mellett a teljes alapkezelői piacon az ingatlanalapok és az abszolút hozamú alapok voltak az előző év legkeresettebb termékei.

Fotó: Kallus György

A CIB Alapkezelő szakértői szerint – amellett, hogy a vegyes alapokon továbbra is nagy marad a hangsúly – valószínűsíthető, hogy a befektetők a magasabb kockázatú részvényalapok irányába is nyitnak 2018-ban. Ehhez pedig kedvezők a kilátások: az elemzői várakozások alapján 2018-ban és 2019-ben is 10 százalék feletti eredménybővülés várható a vállalati szektorban, ami feltétele a részvénypiaci árfolyamok további emelkedésének. A régiók közül Európa és a fejlődő térség idén is jól teljesíthet, mivel a növekedési ciklus hosszabb ideig tarthat, illetve az árazások is átlagosak.

Hajdu Egon, a társaság befektetési igazgatója elmondta: a CIB Alapkezelő várakozásai szerint a globális GDP-növekedés 2018-ban 4 százalék fölé emelkedhet, a 2017-es 3,7-3,8 százalék után, miközben változatlanul egyidejű marad a növekedés, vagyis minden főbb régióban bővül a gazdaság. A várakozások alapján – hangsúlyozta Hajdu Egon – a piaci szereplők is optimisták, hiszen a főbb hangulatindexek mindenütt 50 bázispont felett mozognak. Új elemet jelent ugyanakkor 2017-hez képest, hogy idén – főként a nyersanyagpiaci árak emelkedése miatt – már megjelenik az is, ami a monetáris politikák szigorodásával jár együtt. Ami a magyar kilátásokat illeti, a CIB Alapkezelő a 2017-es, 3,8 százalék körüli megismétlődésére számít erre az évre is. A monetáris politikában az első félévben nem várható elmozdulás, ám az év második felétől ez változhat, ha a hozamemelkedés megindul az európai állampapírpiacon.

alapkezelő befektetés cib alapkezelő
Kapcsolódó cikkek