Pénz- és tőkepiac

Draghi továbbra is magabiztos

Az eurozóna gazdaságának teljesítménye továbbra is széles bázisú, de lehet, hogy a növekedés lanyhább, mint arra korábban számítani lehetett.

Az eurozóna gazdaságának teljesítménye továbbra is széles bázisú, de lehet, hogy a növekedés lanyhább, mint arra korábban számítani lehetett – jelentette ki hétfőn Mario Draghi. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságában úgy fogalmazott: ha valóban így van, az lassíthatja az emelkedését.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke (k)
Forrás: AFP

A hatás azonban csak átmeneti a jegybankár szerint, aki továbbra is biztos abban, hogy a fogyasztói árindex erőre kap középtávon. Mint fogalmazott:

hiába veszített jelentőségéből az infláció az utóbbi időben, a mutató és a növekedés közti hagyományos kapcsolat fokozatosan helyreáll majd.

Dragi leszögezte: a mennyiségi lazító programot addig folytatják, amíg az infláció el nem éri a 2 százalékos célt, ebben az euró erősödése komoly bizonytalansági tényező. Dragi beszédére várva a közös deviza kicsit lejjebb csúszott a dollár ellenében, ez ugyanakkor inkább a zöldhasú erősödésének tudható be. A jennel és a fonttal szemben drágult az euró.

Draghi EKB eurózóna
Kapcsolódó cikkek