Pénz- és tőkepiac

Egymillió új öngondoskodót szeretne a jegybank

Az MNB a következő 10 évben még további 1 millió rendszeres öngondoskodót szeretne látni egy hatékonyabb, erősebb versenyben működő piacon, ahol tőkeerősebb szereplők vannak.

Tíz év alatt megduplázódhat a hazai biztosítási szektor mérete, penetrációja – mondta Kandrács Csaba, az MNB ügyvezető igazgatója a jegybank 10 éves jövőképéről készített tanulmányának bemutatásakor. A szakember szerint a bankrendszer jövőképének korábbi megfogalmazása még a válságból való kilábalás utáni helyzetben készült, a mostani – Kandrács szerint inkább öngondoskodási – jövőkép megalkotását a elindulása, a háztartási vagyonnövekedés indokolta, hiszen kedvező lenne, ha a megtakarításokat egyre nagyobb részben erre a célra fordítanák.

Az MNB a következő 10 évben még további 1 millió rendszeres öngondoskodót szeretne látni egy hatékonyabb, erősebb versenyben működő piacon, ahol tőkeerősebb szereplők vannak.

Az MNB szerint a megtakarítási életbiztosítások és önkéntes nyugdíjpénztári szerződések számának a gazdaságilag aktív szereplőkhöz viszonyított aránya 2015-2016-ban 53-54 százalékra csökkent a 2007-es 79 százalékról. Ha a már említett 1 millió új öngondoskodó megérkezne a piacra, az 80 százalékra vihetné a mutatót.

Kandrács Csaba szerint a jövedelmek 3-9 százalékának öngondoskodási célú félretételével az öngondoskodási célú megtakarítások az inflációs növekménnyel beszámítva a 2016-os 3000 milliárd forintról 10 év alatt 5500 milliárd forint környékére érhet az öngondoskodási célú tartalékok állománya.

Ha viszont sikerülne elérni a nemzetközi trendek szintjét, akkor a 6500 milliárdos állomány elérése sem kizárt – ekkor itt is sikerülhet a duplázás.

Ezzel a biztosítási szektor díjbevételének a GDP-hez mért aránya a jelenlegi 2,5 százalékról 3 százalék fölé nőhet – igaz, ez a mutató 2007-ben 3,6 százalékon állt. Ha sikerülne, akkor a hazai biztosítási szektor a régióban visszaszerezné az élmezőnybeli tagságát – mondta az MNB ügyvezető igazgatója.

Az MNB több oldalról is erősítené a piaci versenyt. A biztosítói piacon a top 5 társaság piaci koncentrációja a 2002-es 80 százalékról 2016-ra 60 százalékra csökkent, s az MNB szerint a csökkenés a továbbiakban is kívánatos – a hátralévő 10 évben 5-6 százalékos további csökkenést szeretnének ebben a mutatóban.

Jelenleg 27 szereplő található a piacon, a jegybank szerint bizonyos, hogy lesz konszolidáció a piacon, a jegybank azt reméli, hogy egészségesebb, modernebb szereplők maradnak a piacon.

A biztosítói jövedelmezőség tekintetében a szektor 2016-ban 81 százalékos nem élet ági kombinált mutatóval (a károk és költségek díjbevételhez viszonyított aránya) bírt, az MNB szerint ugyanakkor ennél magasabb arányra, tartósan 85-90 százalékos értékre volna szükség. Ennek megteremtéséhez ugyanakkor az MNB költségszigort is javasol: a biztosítók költséghányada a 2016-os lezárt évben 30 százalék volt, az MNB szerint ugyanakkor ez az érték az elfogadható 20-30 százalékos sáv felső határa lehet. Az MNB szerint a szektor jövedelmezősége az elmúlt években igen hektikus, Kandrács Csaba szerint hosszútávon stabilan 10-15 százalékos tőkearányos megtérüléssel szeretnének számolni a piacon.

biztosítási szektor biztosítók öngondoskodás megtakarítás MNB nyugdíj
Kapcsolódó cikkek