Pénz- és tőkepiac

A piacok nyugtalansága dacára még nem jött el a medve ideje

A február komolyan megingatta a részvénypiacokat, hatalmas zuhanásokra került sor. Az azonban még mindig kérdéses, hogy ez az állapot egyszeri alkalom volt csupán, vagy a befektetőknek készülniük kell a medvepiacra. Megkönnyíti megkönnyíti a kérdés megválaszolását, hogy a részvényekkel ellentétben a globális gazdaság javuló tendenciát produkál, legyen szó a növekvő GDP-ről vagy a csökkenő munkanélküliségről – derül ki a cseh Akcenta közleményéből.

Februárban a részvénypiacok jelentős zuhanással indítottak. Az árkorrekció nem kerülte el gyakorlatilag a világ egyetlen részét sem; az USA-tól kezdve egészen Európáig, Japánnal bezárólag mindenki érintett volt – írja közleményében az Akcenta.

A visszaesés ráadásul olyan meredek volt, hogy például a „XIV“ (alacsony volatilitást kihasználó származékos pénzügyi eszköz) az elmúlt hét során elvesztette az elmúlt 5 évben szerzett összes nyereségét.

Most az a kulcskérdés, hogy csak egyszeri zuhanásról volt-e szó, amely után a részvényárak ismét emelkedni kezdenek, vagy ez a medvepiac kezdete a tőzsdéken.

Az Akcenta szakértői úgy látják, hogy egyelőre csak az előző növekedés korrekciójáról van szó . A tavalyi év és az idei kezdete után ugyanis egy sor mutató jelezte, hogy a részvények túlértékeltté váltak. Ezt bizonyítja a részvények átlagos P/E rátája is, amely a árához viszonyítja a realizált nyereséget. Tapasztalatból tudható, hogy ha ez a mutató az USA-ban 23 fölé kerül, akkor előbb vagy utóbb jelentős korrekció következik be, amely most is beigazolódott.

Nem zárható ki tehát, hogy néhány zuhanásnak még tanúi lehetünk, noha ezek várhatóan sokkal enyhébbek lesznek, mint az elmúlt két hétben tapasztaltak. A részvényárak emelkedésének motorja ugyanis hosszú időn át inkább a pozitív hangulat volt, mint az alapvető adatok. Annak ellenére, hogy a cégek nyeresége mind az USA-ban, mind Európában jó ütemben nőtt, a részvények ára még ennél is gyorsabban.

– mondta Filip Přibáň, az Akcenta szakértője.

Forrás: Akcenta

Azt, hogy a piacok túlzottan optimisták voltak, a VIX volatilitás index is bizonyítja, amelyet gyakran neveznek félelem-indexnek is. Ez hosszú ideje olyan szélsőségesen alacsony értékeken mozgott, amire korábban nem sokszor volt példa. Az elmúlt hét során azonban megtöbbszörözte értékét, és egy ideig 50 pont körüli értéken mozgott, majd miután a helyzet lecsendesedett, értéke visszaesett 29 pontra.

Kétségkívül nőtt tehát a nyugtalanság a piacokon, de egyelőre alapvetően nincs ok a pánikra. Ha a részvényindexek gyengülése folytatódik is, a zuhanások sokkal enyhébbek lesznek, és a helyzet hamarosan ismét megnyugszik.

Ugyanakkor most vételi lehetőség nyílt a hosszú távú befektetők számára. A részvények ugyan még mindig drágák, de már sokkal elfogadhatóbb áron folyik a ami növelheti irántuk a keresletet. A globális gazdaság helyzete ráadásul most a legkedvezőbb, hiszen minden fejlett országban nő a és csökken a

Összességében tehát fennállnak ugyan bizonyos kockázatok, hosszú távon mégsem indokolja semmi sem, hogy ne növekedjen a részvények ára és a cégek nyeresége. Jelenleg ezért nem megalapozott a pánik, és várhatóan a helyzet hamarosan stabilizálódik, a részvényárak pedig ismét emelkedni kezdenek. A múlt heti zuhanásokat pedig mindenekelőtt figyelmeztetésnek kell tekinteni, hogy tudniillik semmilyen növekedés nem tart örökké, és ha a részvények túlértékeltek, akkor előbb vagy utóbb bekövetkezik korrekciójuk – zárja közleményét a cseh elemző.

 

P/E ráta globális gazdaság VIX volatilitás index részvényindexek részvénypiac Akcenta
Kapcsolódó cikkek