Pénz- és tőkepiac

Nem végzetes az amerikai tőzsde összeomlása

Az amerikai tőzsdék hétfői összeomlása jelentős veszteségeket okozott kedden az európai tőzsdéken is, azonban a Handelsblatt német üzleti napilap kérdésére tőzsdei elemzők átmeneti jelenségnek minősítették a történteket.

Az amerikai tőzsdék hétfői összeomlása jelentős veszteségeket okozott kedden az európai tőzsdéken is. A Dax30, kora délelőtti kereskedése során 1,8 százalékos veszteséget szenvedett el és 12,454 pontig esett vissza. A német vezető index múlt csütörtökön esett 13 000 pont alá, éppen a növekvő nyugtalanság miatt. Az MDax 1,7 százalékkal csökkent, míg a német technológiai index (TecDax) 2,8 százalékkal esett kedden délelőtt. A páneurópai EuroStoxx50 1,6 százalékot veszített értékéből.

Kedd délben a londoni értéktőzsde irányadó FTSE-100 indexe 1,7 százalékos, Párizsban a CAC40 index 1,7 százalékos veszteséget jelzett a hétfői záróértékéhez képest.

Az összeomlás némileg a devizapiacot is befolyásolta, igaz, az euró alig mozdult, a hétfő esti 1,2419 dollár után kedd délben 1,2400 dolláron állt. A kedden 7100 dolláron nyitott, ugyanakkor délben már csak 6390 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 43 cent csökkenéssel 67,19 dolláron állt délben, kora reggel pedig valamivel 67 dollár alatt jegyezték.

Az elemzők szerint még nem jött el a medve ideje
Forrás: AFP

A Handelsblatt német üzleti napilap által megkérdezett Dirk Gojny, az esseni Nationalbank elemzője az eddig elért nyereség realizálásaként értékelte a jelenlegi esést, amelyre a befektetők azért reagáltak érzékenyen, mert elszoktak a hasonló történésektől. Az utóbbi időben megszokták, hogy a kilengések mindig korlátok között maradtak – tette hozzá.

Milan Cutkovic, az AxiTrader Kereskedőház elemzője szerint rengeteg oka van annak, hogy nincs még itt a vége a bikapiacnak.

Az éppen jelenleg futó beszámolási időszak mindent egybevetve azt igazolja, hogy sem az amerikai konjunktúra, sem az eurózóna gazdasága nem mutatja a gyengeség jeleit. Sokkal több érv szól az emelkedés folytatódása, mint a korrekció kezdete mellett

- tette hozzá. Cutkovic véleményét ráadásul a Handelsblatt hangulat-tesztjének eredményei is igazolják, mely szerint a befektetők elbizonytalanodása valószínűleg rövid távú lesz.

A jelenlegi tőzsdei kiárusítást az az aggodalom váltotta ki, hogy az amerikai kamatemelés gyorsabb lesz a vártnál – mondta Thu Lan Nguyen, a Commerzbank elemzője. Szerinte ez vonzóbbá teheti a kötvényeket a részvényekhez képest, így azoktól számos befektető riadhat majd el. Az alacsony kamatlábak ugyanis évek óta a tőzsdei felfutás motorja voltak.

Ázsiában a piac megpróbált stabilizálódni kedden a Wall Street hétfői összeomlása után, de Tokióban és Hongkongban is több mint négy százalék maradt a piaci veszteség. Mindazonáltal a régió gazdasági szakértői szerint semmi ok a pánikra.

Iris Pang, az ING Bank kínai vezetőelemzője mai eseményeket

technikai korrekciónak minősítette, amely általában csak rövid ideig tart, ha nem merül fel alapvető probléma.

Véleménye szerint, a befektetők hamarosan újra vásárolni kezdik majd a túladott részvényeket és ez a tőzsdék regenerálódását fogja segíteni.

”Őszintén szólva, ami most történik, az nem mészárlás – mondta Jesper Koll, a WisdomTree Befektetőház japán részlegének vezetője – és vitatkozhatunk rajta, hogy a dolgok merre fognak menni, de a korrekció ideje még nem jött el. Az igazán döntő az, hogy nem volt valódi gazdasági visszaesés az elmúlt 15 hónapban.„

Az amerikai összeomlása hatással volt a világra is

– Beszakadtak az amerikai tőzsdék

– Negatívan zártak az ázsiai piacok

– Amerikai összeomlás: kritikus lesz a mai nap

– Esésben a BUX

 

mdax EuroStoxx50 áresés DAX összeomlás tőzsdei korrekció TechDax
Kapcsolódó cikkek