Pénz- és tőkepiac

Új vagyonkezelő cég nyílt

Magyarországon néhány tízezer tehetős család és magánszemély vagyonának megőrzésében játszhat főszerepet a bizalmi vagyonkezelés. Ez a jogintézmény lehetővé teszi az igazi, nyugat-európai típusú Family Office szolgáltatások nyújtását – jelentették be a bizalmi vagyonkezelési szolgáltatást nyújtó Apelso Trust Zrt. alapítói, Antall György és Illés István.

Apelso Trust néven hozott létre bizalmi vagyonkezelést végző társaságot Antall György és Illés István, A Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda két ügyvédje. Az új vállalkozás a 150 millió forint feletti vagyonnal rendelkező családoknak kíván segítséget nyújtani vagyonuk kezelésében – jelentették be sajtótájékoztatójukon a cég alapítói.

Régóta, sok száz éve ismert és alkalmazott megoldás a „trust”, amelyet a 2014-ben életbe lépett Polgári Törvénykönyv bizalmi vagyonkezelés néven ültetett át a magyar jogba. Bár egy tavalyi jogszabályváltozás jelentősen segíti a bizalmi vagyonkezelő vállalkozások működését, de még mindig nagyon kevés piaci szereplő van. A most induló Apelso Trust új lendületet adhat az iparágnak.

Antall György a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda képviseletében egy korábbi rendezvényen
Forrás: MWK

A társaság alapítói eddig tanácsadóként foglalkoztak a bizalmi vagyonkezeléssel. Az új vállalkozás, mely már megkapta a Magyar Nemzeti Banktól a működéséhez szükséges engedélyt, most már jogosult lesz a kezelt átvételére is, ezáltal segítve annak megőrzését és növelését.

Az Apelso Trust egyik alapítója, Antall György közölte:

2015-ben a hazai háztartások 0,3-0,3 százaléka, nagyjából – 30-30 ezer fő – rendelkezett 150-300 millió forintos, illetve 300-3000 millió forintos vagyonnal, a 3 milliárd feletti vagyonnal rendelkező családok száma pedig százas nagyságrendű. Jellemzően nekik van szükségük az úgynevezett Family Office-ra.

A bizalmi vagyonkezelésről és a piacról az Apelso Trust alapítói elmondták, hogy a vagyon megőrzésének mindig is voltak kockázatai, az ezzel kapcsolatos félelmeket pedig világszerte felerősítette a tíz évvel ezelőtti, 2008-ban elmélyülő világgazdasági válság. Bár azóta sok idő telt el, ma már a vagyonnal rendelkezők számára a biztonság, az adatvédelem, a szabályszerű és jogkövető magatartás mellett például az öröklési kérdések is kulcsfontosságúak. Ezekre pedig megoldást jelent a bizalmi vagyonkezelés.

 

Ptk bizalmi vagyonkezelés Trust Apelso Trust Antall György
Kapcsolódó cikkek