Pénz- és tőkepiac

A Richter fontos piacán kötöttek üzletet

A Richter és amerikai kereskedelmi partnere, az Allergan úgy látja, a Pfizertől a Biogenhez kerülő skizofrénia-gyógyszernek nem lesz hatása az ő készítményük forgalmára.

Korai arról beszélni, hogy a Pfizer kísérleti készítménye hogyan érintheti a Richter és az Allergan által a skizofrénia kezelésére kifejlesztett cariprazine értékesítését – mondta a Világgazdaság kérdésére Miró József. Az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője hozzátette: a betegség kezelésére most is számos gyógyszerfejlesztés zajlik, a Biogen–Pfizer-tranzakcióban lévő kísérleti hatóanyaghoz képest több is előrehaladottabb fázisban van.

A két multinacionális gyógyszergyártó bejelentése szerint a Biogen 600 millió dollárért veszi meg a Pfizer kísérleti fázisban lévő termékét. A közlemény szerint a betegséggel kapcsolatos kognitív (észlelési) tünetek kezelésére fejlesztik az egyelőre még csak PF-04958242 kóddal nevesített hatóanyagot. A tranzakció a második negyedévben zárulhat. A Biogen 75 millió dollár előleget fizet a Pfizernek, a maradék 515 millió dollárt pedig „mérföldkő-kifizetésként” és royalty díjként egyenlítik ki. Ha a tesztek véget érnek, a készítményt törzskönyvezik, és megkezdődik az értékesítés. Erre azonban még éveket kell várni: az úgynevezett fázis 2b vizsgálatok a tervek szerint az esztendő második felében indulhatnak el. Világszerte 20 millió ember szenved skizofréniában, az Egyesült Államokban 2,5 millió személy, a lakosság 1,1 százaléka érintett.

A Biogen a Pfizernek összesen 600 millió dollárt fizet a kísérleti fázisban lévő termékért
Fotó: AFP

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, a termék nem fogja csökkenteni a cariprazine európai (Reagila) és amerikai (Vraylar) forgalmát.

Jelenleg számos skizofrénia-gyógyszer érhető el a piacon, ezek közül a Richter originális készítménye egyedi abból a szempontból, hogy a betegség negatív tüneteinek kezelésére (például érzelmi elsivárosodás, elszigetelődés, kommunikációs zavarok) is hatásos

– tette hozzá Beke Zsuzsa.

A Richter partnere, az Allergan lapunk megkeresésére úgy vélekedett: a Biogen által vásárolt készítmény a fejlesztés korai szakaszában van, a piaci bevezetése csak évek múlva következhet be. Befolyása nem lesz a Vraylar forgalmazására, hiszen a készítményeket különböző indikációra fejlesztették ki.

Miró József a cariprazine előnyeit hangsúlyozta: kevés a gyógyszer mellékhatása, alkalmazhatósága a negatív tünetekre pedig egyedivé teszi a készítményt. Az Erste szakértője szerint

a negatív szimptómák orvoslása azért fontos, mert a skizofréniás betegek 30 százaléka szenved ilyen tünetektől.

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) azonban ősszel jelezte, hogy egyelőre nem terjesztették ki a gyógyszer alkalmazhatóságát a skizofrénia negatív tüneteinek kezelésére is. Indoklásuk szerint a benyújtott törzskönyvi kérelem nem volt elég teljes ahhoz, hogy érdemi felülvizsgálatot indíthassanak. A Richter tavalyi beszámolójából kiderül, a cariprazine amerikai forgalmazása után az Allergan 51 millió dollár royalty díjat fizetett a Richternek. A globális skizofréniapiac a Grand View Research előrejelzése szerint 2022-ben 7,9 milliárd dolláros forgalmat hoz majd a gyógyszeriparnak.

gyógyszer Pfizer gyógyszeripar Biogen Richter Allergan
Kapcsolódó cikkek