Pénz- és tőkepiac

Bitcoinos fizetést vezet be az Alza

A cseh e-kereskedő Alza mától Magyarországon is elfogad bitcoint, így most már az összes online áruházában mód van kriptovalutás fizetésre.

A lehetőség csehországi bevezetése óta sok ezer megrendelésből származó több százezer euró értékű bevételre tett szert a vállalat. Az átlagos kosárérték 290 euró körül mozog, a legnagyobb, kriptovalutával kiegyenlített rendelés értéke pedig meghaladta a 21 ezer eurót.

A leggyakrabban grafikus kártyákért, táblagépekért és okos­tele­fonokért fizetnek a vásárlók bitcoinnal – mondta a Világgazdaságnak Jan Sadílek marketingvezető. Kiemelte, hogy technológiailag nem egyszerű bitcoinnal fizetni. Ehhez a Bitcoinpay a fizetési kapu, a SatoshiLabs pedig a Trezor hardwerpénztárca beszállítójaként működik együtt.

Az Alzánál hamarosan további kriptovaluták – a litecoin és az ethereum – is használhatók lesznek internetes fizetésre.

A prágai központú Alza a 2016-os 644 millió eurós forgalom után tavaly nagyot ugorva rekordnak számító 820 milliós árbevételt ért el. A magyarországi piacon az első három online kereskedő közé vágyó cég hétvégente is kiszállít csomagot, de a vásárlók az önkiszolgáló bokszokat is használhatják rendeléseik átvételére. Petr Bena értékesítési és beszerzési igazgató az idén már 14-15 milliárd forintos magyarországi forgalomra számít. Összehasonlításképp: a tíz legnagyobb webáruház évente mintegy 110 milliárd forintot hasít ki a hazai e-kereskedelemből.

Alza kriptovaluta bitcoin
Kapcsolódó cikkek