Pénz- és tőkepiac

A hitelezési szabályok felülvizsgálatát kéri a bankszövetség

A Magyar Bankszövetség üdvözli a jegybank legújabb ajánlásait a hitelezés kockázatainak csökkentésére, egyben további előírások felülvizsgálatára is javaslatot tesz – áll a bankszövetség keddi közleményében.

Megfontolandó a projekthitelek – bizonyos feltételek esetén előírt – kötelező féléves előtörlesztési mértékére vonatkozó szabályainak lazítása, illetve újragondolni javasolják az ingatlanok negyedéves újraértékelésének szükségességét is – közölte a bankszövetség kedden.

Mindezt annak kapcsán fogalmazták meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban publikált új ajánlásait – amelyek az NPL-hitelekkel, vagyis a 90 napon túli késedelemmel rendelkező hitelekkel kapcsolatos banki stratégiát, illetve a projekthiteleket és az ingatlanértékelést érintik – a szektor javaslatait is figyelembe véve dolgozta ki, ami segítheti a szabályok hatékony alkalmazhatóságát.

A konstruktív együttműködés alapjaira építkezve javasolja a szövetség, hogy a bankok visszajelzései alapján rendszeresen vizsgálják felül a jegybanki előírásokat és „finomhangolják” azokat, hogy a bankok ne kerüljenek versenyhátrányba az esetlegesen megengedőbb szabályozói környezetben működő külföldi versenytársaikkal szemben.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Felhívják a figyelmet a bankszektorra nehezedő szabályozói nyomásra, amely az Országgyűlés és az MNB által alkotott szabályoknak és az európai uniós normának való megfelelés érdekében folyamatosan többleterőforrást igényel tapasztalataik szerint. Az ilyen jellegű nyomás mérsékléséhez a jegybank is hozzájárulhat azzal, hogy a jelenleginél hosszabb felkészülési időt biztosít a bankok részére – írják.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az elmúlt években a kormányzat, a jegybank és a bankszektor számos intézkedést tett a 90 napon túli késedelemmel rendelkező hitelek arányának csökkentése érdekében. A közös erőfeszítések hatása, hogy az NPL-hitelek aránya 2010 óta először tíz százalék alá csökkent.

A vállalati kihelyezések is kedvezően alakultak, a nemteljesítő hitelek volumene 320 milliárd forintra, arányuk pedig mintegy 5,2 százalékra csökkent.

Az NPL-arány csökkenése hozzájárul ahhoz, hogy a pozitív hitelezési fordulat fenntartható legyen. A hitelezési aktivitás növekedése azonban kihívások elé is állítja a bankszektort – fogalmaznak a közleményben -, mert a bankoknak komoly figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a most felépülő portfóliók esetén az alacsony NPL-arány hosszú távon is fenntartható legyen.

 

Magyar Nemzeti Bank NPL-arány projekthitelek vállalati hitelek Magyar Bankszövetség
Kapcsolódó cikkek