Pénz- és tőkepiac

A jegybank az ingatlanhitelezést segíti

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlást tett az ingatlanértékelés, a hitelintézetek magas arányú nem teljesítő hitelei, és a projekthitelek értékelésének kockázatai kapcsán.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több ajánlásból és egy rendeletből álló mikroprudenciális szabályozói csomagot bocsátott ki. Az ajánlások közül az ingatlanokkal összefüggő kockázatok kezelése kapcsán egyebek közt az értékbecslőkkel, az értékbecslések tartalmával és a piaci érték meghatározásának módszertanával kapcsolatban ad iránymutatást a pénzügyi intézményeknek.

A kezelni kívánt kockázat gyökere, hogy a piac szereplőinél minimalizálni kellene annak esélyét, hogy– akár már a fedezetbe való befogadáskor – az ingatlanok nyilvántartott és valós piaci értéke eltérjen.

A Magyar Nemzeti Bank épülete
Forrás: AFP

Az idén július 1-től alkalmazandó ajánlás ennek érdekében rögzíti az ingatlanértékelés kapcsán a pénzügyi intézményektől elvárt belső szabályozásokat és az azokhoz alkalmazandó értékeket. Az értékbecslőkkel szemben – az általános elvárásokon felül – részletes szakmai és etikai követelményeket is megfogalmazott a jegybank, ezáltal egyértelműsítve, hogy egy pénzügyi szervezet számára ki készíthet értékbecslést. Ennek hatására a pénzügyi intézményeken belül és a piaci szereplők közt is összehasonlíthatóbbá válnak az értékbecslések, javulhat azok minősége és megbízhatósága, javulhat felügyeleti ellenőrizhetőségük, és csökken az ingatlanokkal összefüggő kockázatuk is.

A jegybank a hitelintézetek számára – a magas nem teljesítő állománnyal rendelkező vagy emiatt veszélyeztetett piaci szereplők számára NPL-stratégia és végrehajtási terv kidolgozását is előíró – NPL-ajánlást is megjelentett.

Végül harmadik, projektértékelési ajánlásával az MNB elérné, hogy a hitelintézetek a teljesítő ingatlanfinanszírozási projekthiteleket speciális mutatószámok alapján kísérjék figyelemmel, a már nem teljesítő állománynál pedig fokozatosan meg kellene képezniük a megfelelő értékvesztési szintet.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) ingatlanhitelezés értékbecslés nem teljesítő hitelek hitelintézetek
Kapcsolódó cikkek