Pénz- és tőkepiac

Intézményi befektetők is megjelenhetnek a Konzumban

A tulajdonosok és a menedzsment is többre értékeli a Konzumot, mint amire a piac árazza jelenleg – jelentette ki Jászai Gellért a Trend FM-nek. A Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint ez az oka annak, hogy a társaság a jelenlegi árfolyamnál magasabb, 3141 forintos árfolyamon egyenlíti ki a Balatontourist csoport és négy jelentősebb balatoni ingatlan vételárát.

A most a csoporthoz került fejlesztési területtel szálláshely fejlesztéssel kapcsolatos beruházást tervez a Konzum, Jászai szerint összekapcsolva a Yacht Kemping fejlesztésével. Összesen hét hektár, komoly turisztikai fejlesztés van tervbe véve.

Fotó: Kallus György

A Hunguest Hotels Zrt. és a Balatontourist csoport is egy turisztikai üzemeltető, szállásadó társaság, csak különböző szegmensben mozognak, így rengeteg szinergia adódik a két vállalat között. Jászai szerint a vállalatirányítás és struktúra szempontjából ez a legfontosabb célja ennek a tőkeemelésnek, illetve majd a tőkeemelést követő vállalati integrációnak.

Gyakorlatilag közös irányítás alá tud kerülni ez a két üzemeltető társaság, és a Hunguest Hotels vezetésével egy univerzális szállásadó vállalat jöjjön létre, amely vélhetően Magyarország egyik legnagyobb, vagy legnagyobb szállásadója lesz.

A kempingektől a 3-4 csillagos illetve a 4+-os szállodákon keresztül a turisztikai vertikum szinte a teljes szegmensét átfogja majd. Jászai úgy véli, hogy a Balatontourist és a Hunguest Hotels az emberek által jól ismert brand, így nem biztos, hogy közös márka alá kell majd bevonni a cégeket.

A Konzum számára fontos mérföldkőnek nevezte Jászai, hogy a társaság részvényei bekerültek a Prémium kategóriába. Ahogy a vezérigazgató fogalmazott: hamarosan eljön a társaság életében az a pillanat, amikor hazai és nemzetközi intézményi befektetők komolyabb részvénycsomagokkal vagy akár tőkével megjelenhetnek a társaságban.

Jászai kitért a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos sajtóhírekre is:

határozottan cáfolom, ez abszolút pletyka, egy nem jóindulatú feltételezés. A tranzakció minden szempontból a megfelelő ütemben halad, és az adásvétel lezárásra kerülni még ebben a hónapban, ahogy az a szerződésekben foglalva van

– mondta Jászai.

A Gazdasági Versenyhivatal csütörtökön engedélyezte a befolyásszerzést a Konzum csoport számára az Appennin felett. Jászai szerint ez szintén nagyon fontos lépés a társaság életében, hiszen így el lehet kezdeni az építkezést a cégben, és végre tudják hajtani a tervezett tőkeemeléseket is – fogalmazott Jászai.

Appeninn Jászai Gellért balatontourist Hunguest Hotels Zrt. Konzum turisztikai fejlesztés
Kapcsolódó cikkek