Pénz- és tőkepiac

Jól debütált a DWS a frankfurti börzén

Miközben a frankfurti DAX 1,8 százalékkal és az anyavállalat Deutsche Bank kurzusa is 2,9 százalékkal esett az általános rossz nemzetközi hangulatban pénteken, a bank alapkezelője, a DWS 1,8 százalékos plusszal zárta az első kereskedési napját a tőzsdén.

A papírok kibocsátási árát 32,5 eurón állapították meg az elsődleges részvénykibocsátás, az IPO során. Ez az eredeti kiíráshoz képest már a szűkített 30–36 eurós sáv középső része alatt helyezkedik el. A sávot vélhetően a koncentráltabb ajánlatok miatt szűkítették. A tervezett 25 százalékos közkézhányad helyett végül csak a DWS 22,5 százalékát értékesítette a Deutsche Bank.

A DWS piaci kapitalizációja 6,5 milliárd euró, a bank pedig 1,4 milliárd eurót vont be az IPO-val. A nagybefektetők közül a japán Nippon Life 5 százalékos, a francia Tikehau Capital pedig 4 százalék alatti részesedést szerzett az összesen 700 milliárd eurós vagyont kezelő DWS-ben.

Az elemzők véleménye szerint az elmúlt napok piaci turbulenciái miatt voltak viszonylag óvatosak a befektetők, de az IPO a körülményekhez képest jól sikerült. Annak nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, hogy a közkézhányad a tervezettnél alacsonyabb lett.

Magyarországról is elérhetők a DWS alapjai, de jellemzően elég alacsony az érdeklődés irántuk az alapkezelőknél és a privát bankoknál is. Néhányuknál alapból megtalálhatók a termékpalettában, de külön kérésre azoknál is elérhetők, amelyeknél a DWS konstrukciói a nemzetközi alapok díjjegyzékében nem szerepelnek. Évekkel ezelőtt az OTP Alapkezelő kínált alapokat a DWS közreműködésével, de ez az együttműködés véget ért. Az alapkezelőknél többnyire kedveltebbek az itthoni összeállítású nemzetközi alapok, és alacsony a befektetői érdeklődés a külföldi alapkezelők termékei iránt.

Deutsche Bank DWS DAX frankfurti tőzsde
Kapcsolódó cikkek