Pénz- és tőkepiac

Lejjebb adták az igényeiket a privátbanki ügyfelek

Nullás hozamot ígérnek a cégek, az ügyfelek sem várnak már irreálisan magas hozamot.

Mit várnak a privátbanki ügyfelek? – erre a kérdésre is keresték a választ a Portfolio befektetési konferenciáján. Az ügyfelek gyakran érzelmi alapon hoznak döntést – mondta Somlai László, az Erste privátbanki vezetője. Az egész világban nehéz helyzetben vannak a befektetők, mivel a kötvénypiacok csúcson vannak, és a részvénypiacok is jó ideje felfelé menetelnek.

Tavaly azt mondták az ügyfeleknek, hogy örülnek, ha pozitív nullával kihozzák az évet, ehhez képest 5-10 százalék közötti hozamokat értek el. A hozamkörnyezet az idén sem változott meg, most is csupán pozitív nullás hozamokat ígérnek.

Forrás: AFP

A privátbanki ügyfeleknek korábban sem voltak nagyon magas hozamvárakozásaik, inkább a vagyonuk megőrzését tartották fontosnak. Az utóbbi években pedig még alacsonyabbá váltak a hozamelvárások. Azt is megtanulták, hogy ha nem fektetnek be, az miatt elveszíthetik a vagyonuk 1-2 százalékát évente. Az infláció tavaly indult be, a vállalkozást vezető ügyfelek is látják, hogy a munkaerőnek egyre többet kell fizetni, és az alapanyagok is drágulnak.

A pénzpiaci eszközök aránya annak ellenére magas, hogy célszerű befektetni a vagyont. A dollár már reális alternatíva lehet, hiszen kezdenek emelkedni a hozamok. Nem hagyományos eszközként ingatlant is tartanak az ügyfelek, a lakásárak emelkedése viszont megállt, az ügyfelek most már inkább eladják a nagyobb értékű ingatlanjaikat.

Az ügyfeleket érdekli, mi lesz a forinttal. Az Ersténél úgy gondolják, a folyó fizetési mérleg többlete csökkenni fog, ezáltal mérséklődik a felértékelődési nyomás a forinton, az árfolyam gyengébb lehet. A hagyományos eszközkategóriákon belül Somlai szerint a részvénypiac az, amelyik képes lesz reálhozamot biztosítani, a privátbanki ügyfelek is egyre jobban kedvelik ezt a befektetést. Nem közvetlenül, hanem becsomagolva kedvelik a részvényeket a kliensek: vagy portfóliókezelést választanak, vagy pedig abszolút hozamú alapokba fektetnek.

Az Erste az amerikai részvénypiacot preferálja az új adócsomag miatt és a gazdaság állapota alapján.

A magyar piacon inkább egyedi sztorikat ajánlanak, mint a teljes piacot. Az orosz piacot szintén javasolják kiegészítő jelleggel. A részvények ugyanis alulértékeltek, a makrogazdasági pálya kedvező, a nyersanyagárak pedig elindultak felfelé, ami szintén jó hír. Tavaly reálhozamot a részvényalapok és az ingatlanalapok értek el.

Erste privátbanki ügyfelek
Kapcsolódó cikkek