Pénz- és tőkepiac

Izgalmassá vált az orosz részvénypiac

Bár az orosz piac kockázatosnak számít, a mostani piaci diszkont bőven kárpótolhatja ezért a befektetőket.

Az orosz makrogazdasági környezet az elmúlt években sokat javult, ám ez nem igazán látszik a részvénypiac értékeltségének alakulásában. Bár az orosz piac kockázatosnak számít, a mostani piaci diszkont bőven kárpótolhatja ezért a befektetőket. Oroszország legutóbb a Nagy-Britanniában történt, vegyi fegyverrel végrehajtott gyilkosság kapcsán került a figyelem középpontjába, amelyet számos orosz diplomata EU-ból való kitiltása követett. E politikai történésekből azonban az orosz piac nem sokat érzett meg: az események apropóján a tőzsdeindex nem produkált jelentősebb elmozdulást.

Ennél meghatározóbbak azok a kedvező fundamentális folyamatok, melyek az orosz gazdaságban zajlanak. Az olajár emelkedésével összhangban a rubel stabilizálódott, aminek hatására az csökkenő pályára állt; ezt kihasználva az orosz jegybank kamatcsökkentési ciklusba kezdett. Jelenleg 7,25 százalék az alapkamat, de a piaci előrejelzések év végére 6,5 százalékos rátát mutatnak.

A következő hónapokban tovább folytatódhat a kamatvágások sora, ami pozitívan hathat a beruházási aktivitásra és így a növekedésre.

A kedvező folyamatokat a hitelminősítők elismerték, idén az S&P is felminősítette Oroszországot, így befektetési kategóriába került. Mindez új befektetőket vonzhat az orosz tőkepiacokra, amiből a részvények is profitálhatnak.

Az orosz részvénypiac 6-os előretekintő P/E-értékeltség körül forog, ami körülbelül fele a feltörekvő piacok értékeltségének.

A világ legnagyobb területű országának részvénypiacára jellemző az olaj-, a nyersanyag- és a pénzügyi szektor túlsúlya. Az említett szektorok számára kedvezőnek tűnik a mostani környezet, így az alacsony értékeltséghez figyelemre méltó növekedési lehetőségek társulnak.

De már most is 12 százalékos sajáttőke-arányos nyereséget tudnak felmutatni az indexet alkotó tőzsdei cégek, ami az elvárt tőkeköltség körül van, miközben mélyen könyv szerinti érték alatt kereskednek a részvényekkel.

STRATÉGIA orosz piac részvénypiac
Kapcsolódó cikkek